Életmód

A kevés alvás növelheti a cukorbetegség kockázatát egy kutatás szerint

rtl.hurtl.hu

2024. május 1. 5:40

Növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ha valaki hat óránál kevesebbet alszik naponta – derül ki egy új kutatásból.

Napjaink fejlett társadalmaiban sokan küzdenek alvási zavarokkal. A hosszantartó kialvatlanság azonban nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az egészségünkre is rámehet: egy új tanulmány szerint növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ha valaki hat óránál kevesebbet alszik éjszakánként – számol be róla a The Conversation című tudományos lap.

Azt írják, az eredmények rávilágítanak az alváshiány és a diabétesz közti kapcsolatra. A kutatók a UK Biobank adatait elemezték, melynek keretében 247 867 felnőtt egészségügyi állapotának változását vizsgálták meg több mint tíz éven keresztül. Megnézték egyebek közt azt is, mennyit alszanak naponta a résztvevők.

Az adatok alapján hét-nyolc óra volt az átlagos, ami még normálisnak számított, a kialvatlanságot pedig három kategóriára bontották: enyhe (hat óra), közepes (öt óra) és extrém (három-négy óra). A kutatás során az emberek táplálkozási szokásait is figyelembe vették. A vizsgálat ideje alatt a résztvevők 3,2 százalékánál diagnosztizáltak 2-es típusú cukorbetegséget. Azt találták, hogy

nőtt a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata azoknál, akik napi hat óránál kevesebbet alszanak – még úgy is, ha egyébként mellette egészségesen étkeztek.

A kutatók megállapították, hogy a közepes kialvatlanság 16 százalékkal magasabb kockázattal járt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásánál, az extrém alváshiány pedig 41 százalékkal növelte azt, szemben azokkal, akik nyolc órát aludtak minden nap. A kutatás korlátjai közé tartozik, hogy a résztvevők alvásmennyiségére és étrendjére vonatkozó információk már az elején rögzítve voltak, holott a vizsgálat közben változhattak.

Bár a tanulmány eredményei megkérdőjelezik, hogy a megfelelő táplálkozással enyhíthető az alváshiánynak a cukorbetegség kialakulására gyakorolt hatása, számos alkalommal bizonyosodott be, már az egészséges étkezéssel megelőzhető rengeteg betegség. A The Conversation kommentárja szerint emellett, noha a kutatás elsősorban azokra az emberekre összpontosított, akik nyolc órát vagy annál kevesebbet alszanak, 

korábban arra is voltak tudományos bizonyítékok, hogy hosszútávon a túl sok alvás is növelheti a 2-es típusú diabétesz kockázatát.

Mivel jár a 2-es típusú cukorbetegség?

A cukorbetegségnek több típusa létezik. A 2-es típusú diabétesz jellemzője az inzulinrezisztencia, amely társulhat a viszonylagosan csökkent inzulin-elválasztással. A 2-es típus elsődleges okai a genetika és az életmód, de ezeken kívül több tényező is hozzájárul kialakulásához: elhízás, mozgáshiány, táplálkozási hiányosságok, stressz. 

A kevés alvás növelheti a cukorbetegség kockázatát egy kutatás szerint
Cukormérés eredménye – Fotó: Unsplash

Az összes cukorbeteg 90 százaléka 2-es típusú betegségben szenved, elsősorban az egészségtelen életmód és táplálkozási szokások miatt. Korábban a diabétesz ezen formáját „enyhe” betegségnek tartották, mivel sokáig nem okoz panaszt, nem feltétlenül igényel inzulint. Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz: a 2-es típusú diabétesz is lehet súlyos betegség. 

750 ezerről tudnak, de akár kétmillió 2-es típusú cukorbeteg is lehet hazánkban

Magyarországon egyre kevesebb embernél mutatják ki a 2-es típusú diabéteszt, de sokan vannak, akiknél lappang a betegség – mondják a szakértők. A Diabétesz Társaság szerint akár kétmilliónál is többen lehetnek az érintettek, az RTL Híradónak korábban nyilatkozó orvos pedig azt tapasztalja, hogy egyre többeknek van szüksége szakorvosi kezelésre.


Elhízás, mozgásszegény életmód és stressz – ezekben Magyarország mind élen jár, ez pedig kikövezett út a 2-es típusú cukorbetegséghez. A magyarok állítólag évente átlagosan fejenként 40 kiló cukrot esznek meg, ami egy nap alatt 11 dekagrammot jelent. A diabétesz egyre több embert érint, pedig a betegség egészséges életmóddal elkerülhető lenne.

Hány órát kellene aludnunk?

3 fontos jellemzője van a minőségi alvásnak: az időzítés, hogy mikor alszunk, a mennyiség, hogy mennyit alszunk, valamint a folyamatosság, vagyis hogy mennyire alszunk zavartalanul – ezt mondta nemrég a Fókusznak egy alvásszakértő. De mennyi az ideális alvási idő egy felnőtt embernél, és mennyi a gyerekeknél? Milyen pózban érdemes átaludni az éjszakát, és min múlik az, hogy az éjszakáink pihentetők legyenek? Kiderül a lenti videóból:


Nyitókép (illusztráció): Unsplash

#Életmód#cukorbeteg#cukorbetegség#diabétesz#alvás#alváshiány#alvászavar#kialvatlanság#kutatás#tanulmány#egészség

Címlapról ajánljuk