Belföld

Névtábla hiánya miatt is büntettek a kórházakban razziázó ellenőrök

rtl.hurtl.hu

2024. május 1. 12:23

Műtét közben is rányitatnak az orvosokra, hajnalban is ellenőrizhetik a betegeket.

Mint azt korábban az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetője, Révész János az állami fenntartású egészségügyi intézményeknek jelezte, minisztériumi csapatok kezdték meg az orvosok ellenőrzését, írja a hvg.hu.

Az ellenőrzések április utolsó napjaiban kezdődtek, az előzetes tájékoztatásnak megfelelően bejelentés nélkül jelentek meg az ellenőrök az állami kórházakban. Az Elitmed szakportál szerint sorra került a Honvéd Kórház, a Szent János Kórház, de Egerben, Gyöngyösön, Hatvanban és Hódmezővásárhelyen is razziáztak. A szaklap azt írta, hogy a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházba hajnali háromkor, a gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórházba pedig reggel hétkor érkeztek az ellenőrök.

Az elitmed.hu arról írt, hogy az ellenőrök belépéskor a portán elkérik a bejelentkezéseket, majd egyesével ellenőrzik a kórházi osztályok munkáját. Átnézik a jelenléti íveket, benyitnak a kórtermekbe, összeszámolják a betegeket, de benéznek a vizsgálókba is, ahol átnézik, hogyan használják, vagy használják-e egyáltalán az eszközöket.

Az ellenőrök a hvg.hu értesülései szerint ki is osztottak néhány bírságot: a Honvédkórházban harmincezres bírságokat osztogattak a revizorok a dolgozóknak, amiért nem viseltek névtáblát.

A hvg.hu-hoz eljutott beszámolók alapján az ellenőrök a Honvédkórház krónikus osztályán éjjel 3-kor hívták a készenlétist, hogy felveszi-e a telefont. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban pedig hajnali háromkor felébresztették a betegeket, hogy kikérdezzék a neveiket.

A lap szerint az ellenőrök teljesen véletlenszerű időpontokban való megjelenése  nehézségeket okozhat a gyakorlatban. Előfordulhat például, hogy műtét közben nyitnak rá egy orvosi csapatra, megzavarva ezzel a beavatkozást.

Az Elitmed szerint az egyik fővárosi kórházban ellenőrzés közben történt vészhelyzet, azonnal orvosra volt szükség, a kirendeltek viszont szóltak, hogy előbb az ellenőrzést kell befejezni. Ezzel dacolva egy jelenlévő orvos elrohant a beteghez, akit újra kellett élesztenie. A portál cikkéből nem derült ki, hogy megbüntették-e ezért.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Belföld#kórház#ellenőr#ellenőrzés#névtábla#egészségügy#orvosok

Címlapról ajánljuk