Belföld

13 fát vágtak ki a Városligetben, a Ligetvédők szerint egészségesek, a Főkert szerint balesetveszélyesek voltak

rtl.hurtl.hu

2024. április 30. 21:47

A Ligetvédők szerint a Zichy Mihály út mellett, a volt Főkert telephelynél, és a Kresz park jelenleg elzárt területén is gallyaztak, illetve kivágtak fákat.

A Telex vette észre, hogy Facebook-posztban arról a Ligetvédők szerveződés, hogy az múlt héten több helyen is fakivágásokat lehetett látni a Városligetben.

A Ligetvédők szerint a Zichy Mihály út mellett, a volt Főkert telephelynél, és a Kresz park jelenleg elzárt területén is gallyaztak, illetve kivágtak fákat. Az aktivisták leírása szerint a fákra nem voltak előzetesen kirakva a favizsgálati adatlapok, amelyek egyértelművé tennék, ha az adott növény valamilyen betegségben szenved, és ezeket online se találták meg sem az Ingatlanfejlesztő, sem a Főkert honlapján.

Csalódottságunkat csak fokozza, hogy a Főkert ígérete szerint 2020 óta a madarak és fészkek védelmében, március 15. és augusztus 15. között csak vészhelyzetben gallyaz fákat

– írták. 


A lap megkereste a Főkertet, válaszuk szerint április 22-24. között az előzetesen elvégzett favizsgálatok alapján összesen 13 fát vágtak ki, mivel azok balesetveszélyes állapotban voltak.

„A kivágást okozó gyengültség sok esetben nem látványos és a fának csak egy részét érinti (gyökeret, gyökérnyakat, törzset, koronalapot vagy koronát), de a gyengültség mértéke miatt a balesetveszély kertészeti beavatkozással nem hárítható el” – írták. Állítják, hogy a balesetveszélyességet a a Magyar Faápolók Egyesülete által kidolgozott favizsgálati módszerrel állapították meg a szakemberek.

A madarak ügyében azt írták: a kivágásokat és a zöldhulladék elszállítását megelőzően felmérték, hogy fészkel-e madár az adott fán, de ilyen esettel nem találkoztak. „Azokat a fatörzseket pedig, amelyeken a zoológusok védett rovarfajok jelenlétére utaló jeleket láttak, külön helyen deponáltuk, hogy a rovarfajok élőhelyét megtartsuk, a lárvák kifejlődését biztosítsuk” – tették hozzá.

A Főkert elmondása szerint a favizsgálati lapokat azért sem helyezték ki minden fára, mert azok az amúgy sem látogatható KRESZ park területén voltak, ahol felújítást terveznek. A más területen lévő, maradék négy fa esetében viszont csak három törzsére került ki favizsgálati adatlap. Az adatlapok ide kattintva elérhetőek az interneten. A Főkert szerint a kivágott fákat a park területén pótolják.

Nyitókép: Ligetvédők / Facebook

#Belföld#városliget#fakivágás#főkert

Címlapról ajánljuk