Belföld

Szerbiai magyarok gyűjthettek aláírást a Fidesznek Szentesen

rtl.hurtl.hu

2024. április 30. 20:27

A kérdésekre sem a Fidesz szentesi szervezete, sem Bozó Zoltán polgármesterjelölt nem válaszolt.

Április 20-án, szombaton felvették az aláírásgyűjtő íveket a Fidesz polgármesterjelöltje és képviselőjelöltjei Szentesen, délután pedig Bozó Zoltán, a polgármesterjelölt már videóüzenetben jelentette be, néhány óra alatt összejött az induláshoz szükséges mennyiségű támogató szignó, de a gyűjtést folytatják. A Magyar Narancs szerint a munkában a jelöltek és a helyi aktivisták segítséget is kaptak.

Egy szentesi nő a lapnak azt írta: megszólították az utcán április 21-én, vasárnap. „Öten voltak, három férfi, két hölgy. Azt kérték, írjak alá a körzetben induló fideszes jelöltnek, de a nevét nem mondták. Pedig az íven rajta van. Az, hogy nem helyiek, érződött a beszédjükön, és aztán egy szerb és egy magyar rendszámú autóba ültek be. Hallottam később, hogy mások egy képviselőjelölthöz is odamentek így, hogy a fideszes jelöltnek gyűjtenek aláírást. Akit megszólítottak, szintén aláírást gyűjtött, de magának, és a saját plakátja alatt állt, de nem ismerték föl.”

A Szentesi Skacok nevű internetes oldal is arról írt, hogy a szentesi Fidesz-iroda parkolójában szerbiai rendszámú autók álltak, és a városban vajdaságiak is gyűjtötték az aláírást a pártnak.

A Magyar Narancs megkérdezte a Fidesz szentesi szervezetét és Bozó Zoltán polgármesterjelöltet is, hogy megfelel-e a valóságnak az, hogy vajdasági magyar segítők közreműködtek az aláírásgyűjtésben. Válasz nem érkezett. 

Az, hogy szerbiai magyarok segítenek a gyűjtésben, nem törvénysértő. A Csongrád-Csanád Vármegyei Választási Iroda vezetője, Égető Gábor viszont közölte: a törvény nem köti ki, hogy csak magyar állampolgár és csak helybeli gyűjthet ajánlást, „azonban személyi azonosítóval, vagy a fent felsorolt személyi okmányok valamelyikével rendelkeznie kell az ajánlást gyűjtő polgárnak.”

„Hihetetlen, hogy ez így megy, de megtörtént” – mondta a Narancs.hu-nak Szabó Zoltán Ferenc szentesi polgármester (Jövőnk Szentes Egyesület), aki újraindul a posztjáért. – „Emögött azonban nem olyan munka áll, hogy az, aki indulni fog, bemutatkozik a választópolgárnak, beszél vele, és ez alapján, mert szimpatikus volt, amit mondott, megkapja az ajánlást. Mi az ajánlások nagyobbik részét ma adtuk le. Azt beszéltük a képviselőjelöltekkel, hogy lehetőleg minél több emberrel kell találkoznia, beszélnie annak, aki indul, mert ennek így van értelme. Választást lábbal lehet nyerni, de jó, ha az a láb a jelölté” – fogalmazott a polgármester.

Itt van minden, amit az EP- és önkormányzati választásról tudnia kell:


Nyitókép: Bozó Zoltán / Facebook

#Belföld#önkormányzati választás#bozó zoltán#szentes#szerbia

Címlapról ajánljuk