Belföld

Két automatába csaknem egymillió eurót fizetett be a pécsi buszper másodrendű vádlottja

rtl.hurtl.hu

2024. április 30. 17:56

A férfi annyira sok pénzt töltött az egyik automatába, hogy megtelt, kellett egy második is. Ez a pénzmozgás tűnt fel a holland hatóságoknak. 

A pécsi önkormányzat 2015-ben közbeszerzéssel megvásárolt Hollandiából 115 használt Volvo-buszt a város tömegközlekedési cégének, a Tüke Zrt.-nek 3,5 milliárd forintért úgy, hogy ugyanezt a flottát pár héttel korábban még 2,8 milliárdért kínálta a Volvo. A drágulás abból adódott, hogy az üzletbe belépett közvetítőként egy holland cég, és 700 milliót emelt az áron.

A nyomozás végén az ügyészség gazdasági csalással vádolta meg a Tüke korábbi vezetőjét, P. Istvánt, valamint a vásárlásban közreműködő P. Endre, Németországban élő, magyar-amerikai állampolgárt és Cs. Andrást, aki egykor Hollandia tiszteletbeli konzulja volt Magyarországon. Tavaly elsőfokon a kaposvári bíróság felmentette a váslottakat. A Szabad Pécs számolt be róla, hogy kedden a Pécsi Ítélőtáblán egy órán át sorolták, hogy miért megalapozatlan, és miért nem helytálló a Kaposvári Törvényszék ítélete. A tavalyi döntést pedig hatályon kívül helyezték.

A másodfokú végzés indoklásából számos érdekes részlet derült ki. Például az, hogy a Bus and Coach nevű holland cégnek – a pécsi buszok beszerzésére kiírt európai nyílt közbeszerzési eljárás győztesének – soha nem voltak a birtokában a később megvásárolt és Pécsre került buszok. Korábban a Szabad Pécs arról írt, hogy nem hivatalos értesüléseik szerint a Bus and Coach-nak úgynevezett ideiglenes, opciós vételi joga volt a buszflottára a pécsi pályázat időpontjában, így tudtak részt venni az eljárásban.

A Tüke Zrt. mintegy 3,4 milliárd forintot fizetett ki a buszokért, a beszerzésből azonban jelentős összeg, akkori áron legalább 650 millió forint más szereplőkhöz került. A legnagyobb szeletet egy elsősorban tolmácsként és az üzletben összekötőként megjelenő férfi kapta, akinek szerbiai bankszámlájára utalt vissza pénzt a közbeszerzésen nyertes holland cég. A Hollandiában felnőtt magyar férfi a pénzt onnan kivette és csaknem egymillió eurót elvitt Hollandiába, de a pénz egy másik részének, ugyancsak jelentős összegnek nyoma veszett.

Korábbi információk szerint a másodrendű vádlott csaknem 1 millió eurót vitt be egy hollandiai bankba, ez tűnt fel a hollandiai szerveknek és így indult ott eljárás. Csakhogy a Pécsi Ítélőtáblán felolvasottak szerint a másodrendű vádlott

a befizetést nem egy bakfiókban, a pénztárnál intézte, hanem automatába kezdte el tölteni a pénzt, közben egy banki alkalmazott segítségét kérte. Végül 19 különálló tranzakcióval tudta az automatákba tölteni, ugyanis egyszerre legfeljebb 200 darab bankjegyet lehet befizetni egy automatánál egy tranzakcióval.  

A befizetéshez a döbbenetes összeg miatt két automatára volt szükség: az első ugyanis megtelt.

Korábban a Magyar Hang által korábban ismertetett repülőtéri utaslistából kiderült, hogy a kérdéses időben Czizi Péter, a város korábbi polgármestere és Bánki Erik fideszes politikusok Budapestről Hollandiába repültek. Bánki Eriket tanúként a bíróság is meghallgatta, de az országgyűlési képviselő azt állította, hogy csak koncertre ment Hollandiába, és nem volt szerepe abban, hogy a város épp akkor túlárazott buszokat vásárolt egy ottani cégtől. 

Nyitókép: Sóki Tamás / MTI

#Belföld#pécs#buszper#tüke busz#atm

Címlapról ajánljuk