Belföld

Megszavazták, megépülhet a Mini-Dubaj Rákosrendezőn

rtl.hurtl.hu

2024. április 30. 13:29

Voltak olyan helybéliek, akik korábban 30 napot kaptak a kiköltözésre, mert az otthonuk helyén épül az új városnegyed.

Az Országgyűlés elfogadta a mini-Dubaj-projektet, amely a Rákosrendezői pályaudvar területén valósul majd meg, írja a 24.hu.

A törvény értelmében a kormány értékesíteni fogja a területet a beruházó számára, így az magántulajdonba kerül.

A projektet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítették. A kabinet ígéretet tesz a kedvezményes áfával értékesített fejlesztések megvalósítására, és legalább 800 millió eurós infrastrukturális fejlesztést biztosít a projekt számára.

Az Egyesült Arab Emírségek vállalja egy ötmilliárd eurós beruházás végrehajtását a rákosrendezői vasútállomás megépítése céljából.

A projektet kritizálták környezetszennyezési és vagyongazdálkodási aggályok miatt, valamint azért is, mert állítólag Európa legmagasabb felhőkarcolóját is itt építenék meg. A terület kiürítése már elkezdődött, a MÁV zuglói szolgálati lakásaiban élőknek is távozniuk kell.

Karácsony Gergely a Facebookon reagált a döntésre, a főpolgármester azt írta, hogy a budapestiek nem kívánnak mini-Dubajt, nem akarják elpazarolni a város aranytartalékát, és nem hagyják, hogy elcsúfítsák a városképet. Karácsony hozzátette, hogy a Rákosrendezőn inkább megfizethető lakásokat és parkvárost szeretnének. Hangsúlyozta, hogy a hétvégi Budapesti Lakógyűlés eredménye kötelezik mind a várost, mind a kormányt, mind a külföldi befektetőket. A lakógyűlésen résztvevők 94 százaléka parkvárost akar, és nyílt versenyeztetéssel választaná ki a befektetőt.

A többség azt szeretné, hogy csak olyan épületek épüljenek, amelyek nem érintik Budapest világörökségi látványát. Karácsony jelezte, hogy az államközi szerződés szerinte súlyosan ellentétes az uniós joggal, és az Európai Bizottsághoz fordulnak a jogaik érvényesítéséért – tette hozzá a főpolgármester.

Korábban az RTL Híradója is foglalkozott azokkal a zuglói családokkal, amelykk 30 napot kaptak a kiköltözésre, mert a lakásuk helyén épül az új városnegyed.

 

Nyitókép: az Eagle Hills belgrádi projektjének látványterve – Kép: Eagle Hills

#Belföld#mini-dubaj#budapest#törvény#zugló#rákosrendező#család#javaslat

Címlapról ajánljuk