Belföld

Ezt válaszolta a kormány arra a kérdésre, hogy Kína valóban küld-e fegyveres erőket Magyarországra

rtl.hurtl.hu

2024. április 30. 19:01

Egy márciusi cikk szerint Kína a külföldön működő állami vállalataihoz vezényelne egységeket.

Meglepő kérdéssel fordult a honvédelmi miniszterhez Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője: arról érdeklődött Szalay-Bobrovniczky Kristóftól, hogy cáfolja-e azt a sajtóértesülést, ami szerint a Kínai Népköztársaság fegyveres egységeket tervez telepíteni a Magyarországra települő kínai vállalatokhoz.

Mint Tompos leveléből – amire a Magyar Hang talált rá – kiderül, az Intelligence Online nevű hírszerzéssel foglalkozó portál még március elején írt arról, hogy az Egy Övezet, Egy Út kezdeményezéshez csatlakozott országokban működő kínai állami vállalatokhoz a Népi Fegyveres Erőktől vezényelnének egységeket. Sőt, a portál értesülése szerint az Európai Unión belül először hazánkba telepítenék ezeket.

Tompos Márton arra is kíváncsi volt, hogy ha valóban van ilyen terv, akkor a kormány miért nem ad hivatalos tájékoztatást egy ilyen jelentőségű ügyről, illetve tájékoztatták-e NATO-szövetségeseinket az érkező kínai fegyveres egységekről. Emellett azt kérdezte még Szalay-Bobrovniczky Kristóftól, hogy nem sérti-e hazánk szuverenitását, ha egy nem NATO-tagország bármilyen fegyveres egységet telepít Magyarország területére.

A honvédelmi miniszter helyett Vargha Tamás, a tárca államtitkára adott egymondatos választ a Momentum politikusának.

Tájékoztatom, hogy a Kormány nem kommentálja külföldi, online sajtóoldalak cikkeit, illetve felvetéseit

– írta a levélben.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

#Belföld#kína#Szalay-Bobrovniczky Kristóf#honvédelmi minisztérium#Tompos Márton#momentum#írásbeli kérdés

Címlapról ajánljuk