Zöld Hírek

Még mindig nem ismerik a magyarok a 30 fokos mosás titkát

rtl.hurtl.hu

2022. november 26. 15:04

Rendületlenül 40 fokon mos a magyar, pedig a ruháknak és a Földnek is jobb lenne, ha alacsonyabb hőfokot használnák. Ha pedig egész Európa letekerné a hőmérsékletet, 35 százalékkal csökkenne a mosás szén-dioxid-kibocsátása.

A magyarok többsége még mindig 40 fokon mossa ruháit a mosógépben, ám a ruhák és a Föld bolygó is jobban járnának, ha ehelyett 30 fokon mosnánk, írja a Portfolio. A cikk szerint Európában átlagosan a mosás karbonlábnyomának 60 százaléka származik a használat közbeni fázisból, elsősorban a víz felmelegítése miatt.

A mosószeripar ezzel ellentétben összesen csak két százalékért felel – így sokat jelentene, ha az európai fogyasztók 40 fokról 30-ra csökkentenék a hőmérsékletet, mivel így 35 százalékkal csökkenne a mosás szén-dioxid-kibocsátása, tehát évente 3,5 millió tonna szén-dioxidot takaríthatnánk meg.

Hozzáteszik: a hidegebb hőmérséklet a ruháknak is jót tesz. A 20 fokos gyorsmosás megnégyszerezi azok élettartamát a 40 fokos mosásokhoz képest. A lapnak a GreenDependent szakértője azt mondta el, hogy változó, hogy hány fokon mosnak a háztartások, de a legtöbben 40 illetve 60 fokon teszik ezt. Hozzátette: ahogy nő a tudatosság és tapasztalat a 30 fokon történő mosásról, egyre többen próbálják ki, lesz pozitív tapasztalatuk és válik szokásukká.

Nyitókép: Pixabay

#Zöld Hírek#mosógép#mosás#hőmérséklet#szén-dioxid#kibocsátás

Címlapról ajánljuk