XXI. Század

Már az ókorban hat kutyafajta élt Magyarország területén az ölebtől a nagy testűig – de melyik híres magyar fajta halt ki 100 évvel ezelőtt?

Veress KrisztinaVeress Krisztina

2023. április 23. 17:07

Több ezer éve élnek az emberrel, több száz éve már a városokba is beköltöztették a kutyákat. Mik voltak a kutyatartás normái régen? Hogyan alakultak a felelős kutyatartás szabályai az elmúlt évtizedekben? Vajon a macskák iránti rajongás mikor kezdődött, és hova tart? A XXI. Század kérdéseire a Kiscelli Múzeum szakértői és más szakemberek adták meg a válaszokat. 

„A kutyák és ember viszonyában kettősség létezett: már az ókorban is léteztek kedvtelésből tartott kutyák, valamint haszonállatok. 

Térségünkben az archeozoológusok 5-6 kutyafajtát fedeztek fel… az ölebektől a nagyon erős kutyákig. 

– mondta Balla Loránd, a Kiscelli Múzeum főmuzeológusa, hozzátéve, hogy az ókori hiedelem szerint a kutya megvédte a gazdáját a földöntúli szellemektől is.

Így kezdődött a kutyatartás, de akkor még inkább vidéken. Sokan ma sem értik, mit keresnek állatok betonfalak között. Mi a jó ebben? Dr. Pongrácz Péter etológus szerint a kérdés inkább az, hogy mi nem jó benne. 

Sokan mondják, hogy nem való városba. Az igazság középen van: egyfelől a kutya legfontosabb eleme a környezetben a gazda. Ha gazda van, a kutyának jó. 

Úgy szelektálódott, hogy a gazdával ment, és megszokta, mit csinál. Másfelől ha a lakásokra gondolunk, ez gonddal és törődéssel járó feladat, a kutyát naponta háromszor sétáltatni kell” – fogalmazott. A fiatal kutyát ráadásul hozzá kell szoktatni környezeti hatásokhoz, amik az utcai sétáltatás közben érik, például a többi kutyával és a járművekkel való találkozáshoz, tette hozzá a szakember, aki úgy látja összességében való a kutya a városba, ha a gazdával kellő mennyiségű minőségi időt tud együtt tölteni.

De mi fontos a macskáknak? Annyit elárulhatunk: semmi esetre sem a bezártság. A macskáknak szüksége van impulzusokra és változatosságra. A hétfő esti XXI. Századból kiderül, kik és miért hoztak változást a városi állattartásban. A fenti videóból pedig az is kiderül, melyik az a magyar fajta, amelyik 100 éve halt ki, pedig olyan nagy hírű állat volt, hogy még versbe is foglalták.

Veress Krisztina filmjét hétfőn, a késő esti Híradó után láthatják 22:50-kor.

#XXI. Század#Kultúra#Belföld#Videó#kiscelli múzeum#kutyák#ma#történelem#város#vidék#kutyafajták#kutya

Címlapról ajánljuk