XXI. Század

Fedőneve: Hód – a magyar titkosügynök, aki olyan, mint James Bond, csak romantikusabb

Szondi VandaSzondi Vanda

2023. január 29. 16:42

Mattyasovszky Jenő rendőrnyomozó és újságíró regényhőse fiatalkorától fogva mindig helytállt, és megvédte a Magyar Népköztársaságot. Történetei több százezres példányszámban keltek el, és még az író halála után sem értek véget. A szocialista propaganda és a volt rendőr fantáziájának szüleményéről Szondi Vanda készített filmet.

Bond, James Bond. A világ egyik leghíresebb bemutatkozása, amely – öltse magára bármilyen kitűnő brit színész – évtizedek óta meghatározó védjegye a világ leghíresebb ügynökének. Megalkotója, Ian Fleming tengerésztiszt és hírszerző volt a második világháborúban.

Mattyasovszky Jenő fiatalon lett nyomozó, elsősorban betörésekkel foglalkozott a rendőrségen. Később újságíró lett a Magyar Rendőr című hetilapnál, jó ismeretei voltak a rendőri és a kémelhárítói munkáról is. 35 éves volt, amikor megjelent az első könyve, a magyar titkosügynökről szóló regénye. 

Hód – mert ez volt a ki- és felismerhetetlen hírszerző fedőneve – ugyanúgy izgalomban tartotta a maga közönségét, mint brit kollégája.

Mindkét titkosügynök túlélte alkotóját: Ian Fleming 1964-ben halt meg, Mattyasovszky 1984-ben, de Hód kalandjairól még a rendszerváltáskor is jelent meg regény, több mint százezer példányban. 

A szocialista propaganda és egy volt rendőr fantáziájának szüleményéről Szondi Vanda készített filmet a XXI. századnak. 

A 2019. májusi adás ismétlését hétfőn a késő esti Híradó után láthatják!

 

#XXI. Század#Videó#kémkedés#kém#james bond#hírszerzés#ian fleming#Kultúra#mattyasovszky jenő

Címlapról ajánljuk