XXI. Század

Pogány Juditnak ma is fáj, amit egy kisgyerekkel tett minden idők egyik legnyomasztóbb magyar filmjében

Szikszai OttiliaSzikszai Ottilia

2022. november 27. 19:52

A negyven éve bemutatott Panelkapcsolat finoman szólva nem idealizálja a házasságot. A filmben folyvást marakodó házaspárt az akkor a való életben is házasságban élő Pogány Judit és Koltai Róbert alakította, akiket igencsak megviselt a forgatás és Tarr Béla rendhagyó munkamódszere. Például, hogy nem volt előre megírt forgatókönyv és a rendező külön-külön instruálta a színészeket, akik így nem tudták, mire számíthatnak a másiktól. Az egyik jelenetről Pogány Judit ma is csak nehezen tud beszélni.

40 éve mutatták be a magyar filmtörténet egyik, ha ha nem a legnyomasztóbb családi drámáját. A Panelkapcsolat című Tarr Béla film egyik különlegessége, hogy a házaspárt egy színész házaspár, Pogány Judit és Koltai Róbert játszotta, sőt még a fiuk is szerepelt a filmben. A lakótelep szürkeségében élő ifjú házasok üvöltözésekkel teli kapcsolata egy se veled, se nélküled viszony.

Tarr Béla nem írt szövegkönyvet. Szituációkba helyezte a színészeket és instrukciókat adott, de külön-külön készítette fel őket, így nem tudták, hogy a másik mire fog törekedni. Pogány Judit és Koltai Róbert improvizációja olyan jól sikerült, hogy sokan azt hitték, tönkrement a házasságuk. A film egy dokumentarista játékfilm, ami kísértetiesen hasonlít a valósághoz. Annyira, hogy magukat a színészeket is megviselte egy-egy jelenet Tarr Béla filmjében.

Például a strandjelenet, ahol engem arra biztatott, hogy ne bírjam elviselni a Robit, hogy egyre följebb, és egyre botrányosabb stílusban veszekedjek vele. A Robit meg arra, hogy ne bírja ezt a botrányt, hanem csendesen… Tehát nem jött velem a Robi, hanem nagyon éles küzdelem volt az együttjátszás

– mesélte a forgatásról Pogány Judit.

Aki hétfőn este megnézi Szikszai Ottilia filmjét a Panelkapcsolatról, tankolja fel magát előtte jó élményekkel, hogy ne aludjon rosszul a XXI. Század után, amelyet teljes egészében hétfőn a késő esti Híradót követően lehet megnézni az RTL-en.

#XXI. Század#Videó#film#koltai róbert#panelkapcsolat#rtl#pogány judit#tarr béla#ma

Címlapról ajánljuk