Műsorújság
RTL Most

A sci-fik valósággá válnak: mikroszkopikus robotokkal gyógyítanák a rákot!

Svájci kutatók kikísérleteztek egy miniatűr robotot, amely képes a daganatra hatást gyakorló gyógyszerek hatásfokát mérni, így sokkal célzotabbá válhatnak a kezelések.

A Janus elnevezésű kutatórobotokat elektromágnessel tudják irányítani.


A mikroszkopikus gépek a szervezetbe jutva, a gyógyuláshoz szükséges gyógyszerek célzott alkalmazásában tudnak segíteni. A kísérletek folyamán akár több ezer gyógyhatású anyag hatásfokát is tudják egyszerre vizsgálni, így felgyorsítva a leghatásosabb gyógymódok felismerését. A kutatások szerint az apró robotok a rákkutatáson túl az egyéb betegségek kúrálásában is nagy segítséget tudnak nyújtani, ugyanis elektromos impulzusok segítségével stimulálni tudják az őssejteket. Ezek a parányi robotok annyira kicsik, hogy 1200-szor ráférnének egy számítógép képernyőjének egyetlen pixelére.

Az orvosok szerint a jelenlegi kezeléssel, a kemoterápiával a legnagyobb gond, hogy a véráramba kerülve nem kontrollálható, így számos mellékhatás alakulhat ki, míg az új technikával célzottan jutna el a kezelés az adott beteg területre, csökkentve ezzel a nem kívánt hatásokat.


via Mirror
 

A kis robotok mellett az Éjjel-nappal Budapest sztárjai is összefogtak a rák elle. Kattintson a képre a videóért!Lájkolja a Villanyleót, hogy ne maradjon le semmiről!

 

    Hasonló videók

      Legnézettebb videók