Műsorújság
RTL Most

Károsíthatják a nemzőképességét a mobiltelefonok

A mobiltelefonok sugárzása károsíthatja a férfiak nemzőképességét - állapították meg izraeli kutatók.
A nyugati országokban élő férfiak spermájának minősége folyamatosan romlik, jelenleg a becslések szerint a párok termékenységi gondjai negyven százalékban írhatók a rossz spermaminőség számlájára.

Az Ariel Zilberlicht vezette kutatócsoport a mobilhasználat és a spermaminőség közötti összefüggést vizsgálta. Eredményeik alapján azoknál, akik az ágyéktól fél méteren belül hordták telefonjukat,


olyan szintre csökkenhetett a spermiumszám, ami már meddőséghez vezethet.


A telefonjukat egész nap a nadrágzsebükben hordó férfiak 47 százalékánál a spermiumok koncentrációja olyan alacsony volt, amilyen a férfi lakosságnak csak 11 százalékánál fordul elő. Azok esetében, akik naponta több mint egy órát beszéltek a készüléken vagy akkor telefonáltak, amikor a mobil éppen töltőn volt, kétszeresére nőtt az alacsony spermiumszám kockázata - állapította meg a tanulmány.

"Az eredmények fényében azt javasoljuk, csökkentsék a hívások időtartamát, ne aludjanak a telefon közelében, kerüljék a beszélgetést az éppen töltődő készüléken, a töltés idejére kapcsolják inkább ki. Amikor csak lehet, használják a fejhallgatót" - mondta a kutatás vezetője egy tévéadásban.

A kutatók szerint nagyobb létszámú vizsgálatokra lenne szükség, hogy a mobiltelefonok sugárzása és a férfiak terméketlensége közötti összefüggést egyértelműen bizonyíthassák.

Nem csak a mobiltelefonok veszélyeztetik a gyermekvállalást. Több ezer pár számára a donorsperma lehetne a megoldás. Egy fél éve életbe lépett szigorú szabályozás miatt több ezer gyermek most nem születik meg Magyarországon. A témáról készült Fókusz-riportot a lenti képre kattintva ön is megtekintheti:Forrás: MTI

Legnézettebb videók