Műsorújság
RTL Most

Kamu bombadetektorral védenék meg a turistákat Egyiptomban

Szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be az egyiptomi Sarm es-Sejkben a feltehetően bombatámadás miatt lezuhant orosz repülőgép miatt, csakhogy a hatóságok által használt bombakereső eszközök hamisak, és egyáltalán nem alkalmasak a turistaparadicsomban rekedt külföldiek megvédésére.
Október 31-én az orosz Kogalymavia légitársaság Sarm es-Sejkből Szentpétervárra tartó járata röviddel a felszállás után lezuhant a Sínai-félsziget térségében. A tragédiában 217 utas és a 7 fős személyzet is halálát lelte. 
 


Az eset után szinte azonnal bejelentkezett az Iszlám Állam, és magára vállalta a gép lelövését. A hatóságok szkeptikusan kezelték a bejelentést, mert nem volt nyoma annak, hogy a gépet lelőtték volna, de a feketedoboz és a roncsok részletes vizsgálata után egyre valószínűbbnek tűnik, hogy bomba okozta az Airbus pusztulását.

A terrortámadás miatt több légitársaság is felfüggesztette sarm es-sejki járatait, emiatt turisták százai rekedtek az üdülővárosban. A reptéren és a szállodákban szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be.
 

Elvileg.


Gyakorlatilag azonban úgy tűnik, a helyi hatóságok a legolcsóbb megoldást választották, és egyszerűen bedőltek egy világméretű csalásnak. A csomagok és gépek átvizsgálására használt bombakereső detektorokról ugyanis kiderült, hogy egyszerű hamisítványok, melyek
 

nem állnak másból, mint egy fogantyúra erősített rádióantennából.


Persze az antenna sem bír semmiféle funcionalitással, így az eszköz valójában nem más, mint egy egyszerű kézi inga. Olyan, mint amivel a távgyógyítók és hasonló ezoterikus szakemberek szoktak "varázsolni".
 


Most nyilván azt kérdezik: mégis hogyan lehetséges, hogy kamueszközökkel vizsgálódnak egy ilyen súlyos tragédia után?

Nos, a hamis bombadetektorok története egészen a '90-es évekig nyúlik vissza. Egy brit házaspár olcsó, Kínából vásárolt műanyag alkatrészek segítségével kicsi, kézi keresőműszereket kezdett gyártani a saját kertjében. A minden tudományos és technológiai alapot nélkülöző eszközöket kezdetben úgy árulták, mint golflabda-kereső detektorokat: azt állították, hogy a "műszer" képes érzékelni a golflabdák összetevőit, így könnyű megkeresni vele azokat a pályán. Persze az egyetlen dolog, amit ezek az olcsó cuccok érzékeltek, az emberi kéz ideomotorikus reflexei voltak.


A Gopher néven árusított golflabda-kereső.

Amíg azonban egyszerű labdakeresőként árusították őket, nem ártottak vele senkinek. Hamarosan azonban újabb felhasználási területeket fedeztek fel:
 

rájöttek, hogy ugyanezen az alapon akár hadi célokra is eladhatják az eszközt.


Így aztán újradizájnolták, majd megkerestek vele brit állami ügynökségeket. Az eszközt 2001-ben bevizsgáló szakértő, Tim Sheldon azonban nem dőlt be az átverésnek, és óva intett annak használatától. Ekkor a csalók új piacok után néztek, ahol nem olyan szigorú az ellenőrzés, és nem kérdezősködnek annyit. Meg is találták, méghozzá a Közel-Keleten és más, háború sújtotta térségekben.Az ADE-651 névre keresztelt "detektorokat" ezrével adta el egy James McCormick nevű férfi Irakban és Nigerben, több, mint 53 millió font értékben. Egy másik csaló, Gary Bolton egy GT200 nevű terméket terített hasonlóan sikeresen: a Mexikóban, Thaiföldön és Afrika egyes részein piacra dobott játékszer darabját 5000 fontért értékesítette.

Tavaly mindkét férfi lebukott: McCormick-ot 10, Boltont pedig 7 év börtönre ítélték csalás miatt. Termékeik és azok hasonlóan hitvány másolatai azonban még mindig használatban vannak azokban az országokban, ahol elkezdték árusítani őket. Így lehetséges, hogy Egyiptomban ma ezeket a könnyen beszerezhető, de bombakeresésre teljesen alkalmatlan eszközöket használják a hatóságok a csomagok átvizsgálására. 

A csalók nem csak pénzügyi kárt okoznak a hamis termékekkel, hanem nagyon súlyos veszélynek teszik ki azok használóit, és a polgári lakosságot egyaránt. Csak Irakban 2008-2009-ben több mint ezer halálos áldozata volt a bombamerényleteknek. Ezek egy része megelőzhető lett volna, ha valódi detektorokat használnak a krízis sújtotta övezetekben.
 

Ha nem akar lemaradni a legfontosabb vagy épp legmegdöbbentőbb hírekről, akkor nem kell mást tennie, mint lájkolni a Villanyleót, az RTL blogját!

 


 

    Hasonló videók

      Legnézettebb videók