Műsorújság
RTL Most

Így kértek bocsánatot egy berúgás miatt a 9. században

Ordító másnap, émelygő gyomor és szörnyű bűntudat. Ez a másnap. Több mint ezerkétszáz éve. Íme a bizonyíték.
Gyakorlatilag nem sok minden változott az elmúlt ezerkétszáz évben, már ami a piálást illeti: az ember egy partiban az asztal alá issza magát, másnapra pedig az iszonyatos fejfájással egybekötött szégyen marad. Szépen lassan beugranak a képek és jön a kellemetlen bocsánatkérés a barátainktól, többnyire a Facebookon.

Így történt ez a IX. században is, a különbség annyi, hogy Facebook helyett egy levélben történt mindez.


Egy 856-ban írt bocsánatkérő levél került elő,


ami a IX. századi “Tunhuangi Etikett Hivatalból” származik, célja pedig egyértelműen a piálás utáni vezeklés volt.

A korabeli hivatal minden esetben ragaszkodott ahhoz, hogy az előző este elhajlott magas rangú egyén ezzel a levéllel kérjen bocsánatot a házigazdáitól a nyolcszázas évek közepén. A bűnös ilyenkor kitöltötte a vendéglátója nevével, majd aláírta a minden esetben egységes levelet és


lehajtott fejjel kellett átadnia korábbi házigazdájának.


Most az ezerkétszáz éves levélből idézünk:

“Túl sokat ittam tegnap, óriási mámoromban pedig átléptem minden határt. Csak remélni tudom, hogy nem voltam durva és nyelvemet sem hagyta el ocsmány beszéd (...) Másnap reggel hallottam, hogy mindenki az estéről és rólam beszélt, én pedig szégyenemben a föld alá süllyedtem.”

Ha szeretné elolvasni a levél teljes tartalmát kattintson ide

Húsleves, zsíros ételek, aszpirin. Mindenki másra esküszik, ami gyógymód a másnaposságra. A Blikk a politikusokat is megkérdezte, Orbán Viktor miniszterelnök például füstölt szalonnával és hideg tejjel harcol a macskajaj ellen. Zacher Gábor toxikológus szerint viszont csak egyetlen gyógymód létezik, mégpedig, hogy egyáltalán nem iszunk alkoholt. A másnaposság ellen kattintson a lenti képünkre:

Legnézettebb videók