Műsorújság
RTL Most

Hóeltakarítási tippek zimankó idejére

Míg ki sem pihentük a legutóbbit hózuhatagot és jegesedést, a meterológusok szerint rövidesen újra hadat üzen Tél tábornok kis hazánk ellen. Így érdemes kisebb-nagyobb trükkökkel felkészülni a lefagyott járdák és behavazott autók ellen.

Ha a tél megérkezett, várjuk higgadt felkészültségben!Le a kocsiról minden havat!
A teljes kocsit érdemes, sőt szükséges megszabadítani a hótakarótól, egyrészt, hogy ne lepjük meg a mögöttünk furikázókatn a kocsi tetejéről kiinduló hóágyúzással. A motorháztetőről épp úgy érdemes eltakarítani a hóförgeteget az előbbiek alapján, azaz, hogy saját magunkat se riasszuk meg a szélvédőre csapódó hógolyókkal.


Ha komolyan fel akarunk készülni, érdemes a következőket az autóba felhalmozni:

Kislapát, kis seprű, jégkaparó (esetenként egy cd tok is megteszi) jégoldó, hólánc, hosszú utak esetén forró ital és pokróc (emlékezzünk csak a pár évvel ezelőtti márciusban beütött hóviharra).
 A ház körül és az utcafronton a legmegbízhatóbb recept, ha rögtön a havazás után eltakarítjuk a felesleget, leginkább hólapáttal.
Ha környezettudatosak szeretnénk lenni, hanyagoljuk a sót, inkább alternatív megoldásokkal éljünk, apró kavics, homok, esetleg hamu. Ezek az anyagok gátolják a csúszást, tehát a jeges járdán való hasra esést.

FONTOS, hogy mielőbb eltakarítsuk házunk körül, főleg a mások által is használt területekről a havat, hiszen  törvény szabályozza annak tisztántartását.Az ingatlan előtti járdaszakasz tisztántartását kormányrendelet is előírja, egyes önkormányzatok, csakúgy, mint a Fővárosi Közgyűlés, általában saját rendeletben is szabályozzák:

A Fővárosi Közgyűlés például a 48/1994. (VIII.1.) Föv. Kgy. rendelet alapján előírja, hogy:

Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója köteles gondoskodni az ingatlan - beleértve az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletet is - és az ingatlan előtti járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, hóeltakarításáról és síkosságmentesítéséről.


Tehát érdemes felkészülten várni a havazást, hogy ha  esemény van, ne érjen meglepetésként.   

Legnézettebb videók