Műsorújság
RTL Most

Börtönbe kerülhet Hakan Sükür, mert sértegetni merte a török elnököt

Börtönbe kerülhet az egykori török futballikon, Hakan Sükür egyetlen Twitter-poszt miatt. 
Akár évekre is lecsukhatják Hakan Sükür-t, minden idők egyik legsikeresebb török labdarúgóját, amiért megsértette Recep Tayyip Erdogan török elnököt és fiát.

A 44 éves focista, aki korábban maga is a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) képviselője volt, februárban Twitteren posztolt egy, az ügyészség által sértőnek vélt üzeneteket.


Az ügyészég 1 és 4 év közötti szabadságvesztést kért Sükürre.


A korábbi futballcsillag állítása szerint, egyáltalán nem akarta megsérteni Erdogant, a bíróság viszont nem így gondolja. Sükür bejegyzéseit nem hozták nyilvánosságra.

Sükür 1992 és 2007 között 112-szer lépett pályára a török válogatott focistájaként, a mérkőzéseken összesen 51 gólt szerzett. Nevéhez fűződik mindenidők leggyorsabb világbajnoki gólja, amit a 2002-es dél-koreai világbajnokságon szerzett, mindössze 11 másoderc alatt, a házigazdák ellen.

A Törökországot 2003 óta irányító Erdogant belföldön és külföldön egyaránt azzal vádolják, hogy autoriter, iszlamista-konzervatív rendszert működtet.


Erdogan rendszeresen bepereli politikai ellenfeleit,


a sajtót, de akár az egyszerű állampolgárokat is az őt érintő "sértések" miatt, s az ilyen eljárások száma különösen 2014. augusztusi elnökké választása óta nőtt meg.

Az esetek többségében a "sértések" miatt felfüggesztett szabadságvesztéseket szabnak ki a bíróságok.

A török elnök nem csak a feljelentésekben, de az ingatlanjaiban sem szerénykedik. 1000 szobás, 200 ezer négyzetméteres új rezidenciája 50-szer akkora, mint a washingtoni Fehér Ház. Az új épületet nemcsak mérete, de elhelyezkedése miatt is kritizálja a török ellenzék. A palota ugyanis természetvédelmi területen épült. A török elnök palotájáról készült összeállításunkat a képre kattintva nézheti meg:


 

Legnézettebb videók