Műsorújság
RTL Most

Alvással gyógyítható a rasszizmus és a szexizmus

Az egyik amerikai egyetem szakértői felfedezték az előítéletek és a sztereotípiák ellenszerét, ami nem más mint a tudatalatti manipulálása alvás közben. 
A chicagoi Northwestern Egyetem kutatói abból a felvetésből indultak ki, hogy az emberek túlnyomó többsége előnyben részesíti a fehér bőrűeket a feketékkel szemben, illetve a férfiak rátermettségét – például egy vezetői pozícióra – a nőkkel szemben. Ezeket, a világon mindenhol akaratlanul is felfedezhető előítéleteket sikerült legyőznie annak a kutatócsoportnak, akik


mostantól a tudatalattinkat is képesek alvás közben befolyásolni.
A vizsgálatokat egy teszttel kezdték, amiben felmérték a résztvevők előítéleteinek mértékét, ezután "előítélet-ellenes tréninget" tartottak. A tréning során különböző női és színesbőrű arcokról mutattak fotókat a résztvevőknek. Ezen arcok mindegyike egy pozitív kicsengésű szóhoz volt párosítva, mint például a „tudomány” szó egy női archoz, vagy a „napsütés” szó egy fekete férfi arcához. A teszt során kellemes hanghatásokat játszottak le a tesztalanyoknak, amit egy másfél órás szieszta követett, ahol szintén lejátszották ugyanazokat a hangokat.

Az eredményeket a Science című tudományos szakportálon publikálták, amiből kiderült, hogy


a szieszta után rögtön mérhető volt a változás,


sőt egy héttel később is magas százalékban volt tapasztalható.

A kutatás eredményeit sikerrel hasznosíthatják a jövőben az oktatásban, ugyanakkor a módszer rosszul is elsülhet:


simán felhasználható például tudatalatti reklámokra és agymosásra is.


Természetesen nem mindenkit lehetne ezzel a módszerrel befolyásolni, hiszen vannak akik egyáltalán nem képesek elaludni. Az alvási szokásainkról készült Fókusz-riportot a képre kattintva nézheti meg.

Lájkolja a Villanyleót, hogy ne maradjon le semmiről!

Legnézettebb videók