Vállalati hírek

Újabb rangos díjakat nyert a hétvégén a Túl közel

rtl.hurtl.hu

2023. január 30. 10:53

Az RTL+ dokumentumfilmje két fesztiválon is elismerésben részesült

Az RTL+ előfizetői számára elérhető Túl közel újabb díjakat nyert az elmúlt hétvégén. 

Az On the Spot alkotóinak koprodukciójában készült dokumentumfilm, amelynek központi témája a gyermekbántalmazás és a családon belüli erőszak, a Young Europeans Awardot nyerte el a franciaországi FIPADOC-on, a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon, a BIDF-en pedig egyszerre két díjat is bezsebelt: a Zsűri Különdíját a Magyar Filmek Programjában, valamint a Közönségdíjat is a Túl közelnek ítélték.

A díjnyertes dokumentumfilm középpontjában egy édesanya, Andrea áll, aki egyedül próbál két gyermeke számára egy biztonságos új életet felépíteni, miután a kislánya szexuális zaklatása miatt elítélt expartnerét börtönbe zárják. Küzdelmeit azonban folyamatosan megnehezíti a bigott közösség, amelyben él. Mivel a férfi egy köztiszteletben álló papi család tagja, a falubeliek szentül hisznek az ártatlanságában, míg Andreát és kislányát azzal gyanúsítják, hogy hamis vádakat koholtak. Amikor a férfit jó magaviseletért, a kiszabott büntetés letöltése előtt kiengedik a börtönből, Andrea eldönti, szembeszáll a közösség áldozathibáztató felfogásával és felveszi a harcot a rendkívüli akadályokkal, hogy megvédhesse gyermekeit.

A film témája nemcsak a gyermekbántalmazás, hanem az a pusztító hatás, amit az áldozat szavának meghazudtolása, a bűncselekmény tagadása okoz. Felismerve e mechanizmus mérgező hatását, Andrea elhatározza, kimenekíti lányát az elutasító környezetből. A film tükröt tart a hasonlóan ellenséges közösségek elé, és egyben esélyt ad arra, hogy szembenézzenek önmagukkal.

A Túl közel a rendező-operatőr, Püsök Botond első egészestés dokumentumfilmje. A film nemzetközi premierje a Szarajevói Filmfesztiválon volt 2022-ben, az Astra Filmfesztiválon pedig elnyerte a legjobb nemzetközi dokumentumfilmnek járó díjat. A Túl közel ezen felül újabb rangos elismerésekben részesült az elmúlt hétvégén. A film a Young Europeans Awardot nyerte el az egyik legnagyobb európai dokumentumfilm fesztiválon, a franciaországi FIPADOC-on, a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon, a BIDF-en pedig egyszerre két díjjal is kitüntették: a Zsűri Különdíját a Magyar Filmek Programjában, valamint a Közönségdíjat is a Túl közelnek ítélték.


További exkluzív címek az RTL+ dokumentumfilm-kínálatában

A Túl közel elérhető az RTL+ streamingszolgáltatás előfizetéses csomagjában. Az RTL+ számos további alkotást kínál előfizetőinek a dokumentumfilmek műfajában. Közülük is kiemelkedik az RTL+ előfizetői számára már elérhető, világszerte elismert magyar dokumentumfilm-sorozat, az On the Spot legújabb évada, a Vissza a természethez, valamint Cseke Eszter és S. Takács András a Föld kék zónáiról forgatott sorozata, A hosszú élet titkai is. Az On the Spot alkotói a két sorozat mellett producerként járultak hozzá további dokumentumfilmek, többek között a Túl közel elkészítéséhez is, valamint minden évben az ő válogatásuk és ajánlásuk alapján hozza el előfizetőinek az RTL+ a világ dokumentumfilm-termésének legjobb, fesztiválokat megjárt alkotásait is. Ennek a dokumentumfilm-csomagnak az első filmje a Katari VB – A színfalak mögött, amely szintén elérhető az RTL+ előfizetői számára.

Az egy hónapig ingyenesen, ezt követően pedig 1990 Ft-os havi előfizetési díjért elérhető RTL+ további exkluzív, kifejezetten erre a platformra gyártott tartalmakat hoz el a nézőknek. Itt látható a Zámbó Jimmy életéről szóló A Király, a Lengyel Tamás és Rujder Vivien főszereplésével készült A Nagy Fehér Főnök, a szókimondó young adult sorozat, a Ki vagy te, vagy Alföldi Róbert portréműsora, a Főszerepben.

 

Bővebb információ az RTL+ szolgáltatásról és előfizetésről:

#Vállalati hírek#dokumentumfilm#díj#on the spot#túl közel#RTL+#streaming

Címlapról ajánljuk