Tudomány-Tech

Pillanatragasztóval henkölte meg egy lusta munkás a brit atomtengeralattjárót

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 1. 12:56

A 150 méter hosszú HMS Vanguard legutóbbi nagyjavításán derült ki, hogy egy törött csavart meglehetősen kifogásolható módon javított meg egy karbantartó.

A brit királyi haditengerészet vezetői vizsgálatot rendeltek el, miután januárban kiderült, hogy az egyik Trident-osztályú nukleáris tengeralattjáró felújításán dolgozók katasztrófát kockáztattak az atomreaktor kamrájában eltört csavarok ragasztásával, írja a The Sun.

Az 16 000 tonnás, 150 méter hosszú HMS Vanguard 2015-ben érkezett karbantartásra és fűtőanyagcserére Devonportba. A tengeralattjárónak 2020-ban kellett volna távoznia a szárazdokkból, de felújítása máig nem fejeződött be, aminek igazán kínos mozzanata a The Sun által kirobbantott botrány.

A brit bulvárlap információi szerint az egyik csavar egyszerűen leesett, amikor a reaktor hűtőcsöveinél végeztek minőségellenőrzést a felújítással megbízott cég emberei.

A vizsgálat során kiderült, hogy valamikor korábban az egyik karbantartó munkás legalább hét darab, szigetelést rögzítő csavart túlhúzott, mire azok eltörtek. Az egyelőre ismeretlen dolgozó ahelyett, hogy kiszedte volna a menetbe beletört csavardarabokat és új csavarokat rakott volna a helyükre, fogta és pillanatragasztóval rögzítette az eltört alkatrészeket. Mindezek után nem meglepő, hogy a történtekről jelentést sem tett.

A ragasztott csavarok a reaktor hűtéséért felelős csövek szigetelését tartották. Ha nem derül ki, hogy milyen sufnituning módszerrel lettek megjavítva, elképzelhető, hogy súlyos nukleáris incidenshez vezetett volna a nyílt tengeren. Szerencse, hogy a mérnökök még azelőtt felfedezték a tákolást, mielőtt a tengeralattjáró atomreaktorát újraindították volna.

A reaktor karbantartásáért felelős cég, a Babcock az Egyesült Királyság egyik legnagyobb hadiipari cége. A brit királyi haditengerészet magyarázatot követelt az incidensre, de egyelőre a cég nem tudta tisztázni, hogy pontosan mi történt. Ben Wallace védelmi miniszter biztosítékot követelt a cégtől, hogy a jövőben nem fordul elő ilyesmi.

#Tudomány-Tech#haditechnika#tengeralattjáró#egyesült királyság

Címlapról ajánljuk