Tudomány-Tech

Ötszáz éves ágyúgolyók fordultak ki a földből kertrendezés közben Kőszegen

rtl.hurtl.hu

2022. november 23. 11:40

Feltehetően Kőszeg 1532-es ostrománál használták őket, a személyesen I. Szulejmán szultán által vezetett török csapatok ellen.

Egészen elképesztő felfedezésről számolt be az esetről a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred a Facebook oldalán Gajdos Milán főhadnagy. Azt írták, „közel fél évezredet szunnyadhatott a földben” az alábbi képeken látható ágyúgolyó, amely „1532 augusztusa, vagyis Kőszeg várának ostroma óta pihenhetett öt évszázad súlya alatt, arra várva, hogy egyszer ismét napvilágra kerüljön”. 

Ötszáz éves ágyúgolyók fordultak ki a földből kertrendezés közben Kőszegen
Fotó: Martin László zászlós / MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred / Facebook

A lövedék egy családi ház hátsó kertjének rendezése közben bukkant elő.

Alakulatunk tűzszerészei a protokoll szerint megvizsgálták, majd megállapították, hogy a kora újkor elején gyártott, mintegy 8 kg tömegű ágyúgolyó nem tartalmaz pirotechnikai anyagot. A lövedéket elszállították a katonák a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, és felvettük a kapcsolatot a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársaival a történelmi lelet tekintetében

– írták a tűzszerészek.

Kőszeg ellen személyesen I. Szulejmán szultán vezette a török sereget 1532-ben. A viszonylag kis várat alig ötven katona védte a horvát Jurisics Miklós várkapitány vezetésével. Három hétig álltak ellen a jelentős túlerőben lévő törököknek, és bár augusztus végén kitűzték Szulejmán zászlaját az épületre, a kőszegi vár a védők kezén maradhatott, a támadók továbbálltak.


Nyitókép: Martin László zászlós / MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred / Facebook

#Tudomány-Tech#Szulejmán#szultán#kőszeg#ostrom#honvédség#ágyúgolyó

Címlapról ajánljuk