KERESÉS search-close

Milyen volt a valóságban Hürrem legfőbb ellenfele, Mahidevran Szultána?

szerző:
2015.10.13. 15:40
A sorozatbeli Mahidevrannak nincs könnyű élete, ami a hűen tükrözi a valódi szultána életét és sorsát.
Az „örök szépség” – a neve ezt jelenti - származásáról több legenda is kering, mivel előéletéről igen keveset tudunk, így feltehetően vagy a Kaukázusokból, vagy Albánia-Montenegróból eredeztetik. Mahidevran 1512-ben ismerkedett meg Szulejmánnal, aki a trón várományosa volt.

Milyen volt a valóságban Hürrem legfőbb ellenfele, Mahidevran Szultána?

Szerelmük gyönyörű korai szakasza belengte az eget és a földet, a későbbi szultán Gülbahrnak becézte szépséges kedvesét. A gül rózsát, a bahar pedig tavaszt jelent, így gyakran nevezik Mahidevrant a „tavasz rózsájának”. Pár évvel később megszületett első közös gyermekük, Musztafa herceg, 1520-ban pedig Szulejmán léphetett a trónra. A Topkapi palotába költözve megváltozott minden, a szultánának ott kezdődött el nehéz és sokszor vérengző sorsa.

Milyen volt a valóságban Hürrem legfőbb ellenfele, Mahidevran Szultána?

Az újonnan érkező háremhölgyek között ugyanis volt egy mindenre elszánt nagyon erős, nagyon okos nő, Hürrem, akiről tudjuk, hogy később szultána lett, és aki mindenkin átgázolt csakhogy megtartsa féltett pozicíóját a szultánnál. A két nő féltékenykedése, rivalizálása lassacskán minden napossá vált, az intrikák a veszekedések az őrületbe kergették a szultán édesanyját, Ayse Hafsza válide szultánát, aki valamelyest még kézben tudta tartani dolgokat, halála után viszont pokollá vált a szultánák élete, nem kimélve egymást és a módszereket, óriási csatákat vívtak. A források szerint Mahidevran egyszer majdnem halálra verte Hürremet, illetve a méreghez sem félt nyúlni. Csak a szerencsén múlt, hogy megúszta a támadást, ezután pedig teljesen Hürrem kezébe került a hatalom, hiszen Szulejmán mindig is inkább neki hitt.

Milyen volt a valóságban Hürrem legfőbb ellenfele, Mahidevran Szultána?

Így, mikor Musztafa herceg 1542-ben Amasya kormányzója lett, Mahidevran is vele tartott, maga mögött hagyva mindent. Nem lehetett teljes a nyugalom, mert Hürremnek is fia(i) született, emiatt a versengés tovább tartott, ki lesz a trónörökös címen. A kérdés gyorsan és eléggé szomorú eredménnyel, de eldőlt.  Hürrem szultána és Rüsztem pasa befolyásának köszönhetően Musztafát árulás gyanújával kivégeztette Szulejmán.

Milyen volt a valóságban Hürrem legfőbb ellenfele, Mahidevran Szultána?

Mahidevran sosem tudta feldolgozni a tragédiát, saját fia elvesztését. Száműzötten, elszegényedve élte tovább életét Amasyaban. A sors fintora, avagy az élet furcsa játéka, hogy Hürrem fia, II. Szelim megsajnálta az elárvult (volt) szultánát és élete végéig apanázzsal látta el

Napi Szulejmános történésekért látogasson el oldalunkra és a facebook-oldalunkra.
^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való