Műsorújság
RTL Most

Akik a rockot népzenésítik

A Csík Zenekar ma már fogalom és egyben kuriózum a magyar zenei palettán.

A Most múlik pontosan című dalt – ami egyébként eredetileg a Quimby slágere - az egyik legnagyobb videómegosztón már több, mint hétmilliószor nézték meg.

- Alapvetően nagyon sok dalnak van egy olyan sajátságos jelentése vagy világa, amit mindenki saját maga számára újra leképezhet és újra értelmezhet és ezáltal egy dal le tud válni a zenekarról, le tud válni a csapattól és egy önálló életre kel - mondta Kiss Tibor (Quimby).

És arra a verzióra is nagyon sokan emlékeznek, amit Janicsák Veca énekelt az X-Faktorban. Ha jobban belegondolunk, ez már egy másik dal – hiszen az eredeti nóta Csíkos feldolgozásából alkotott Veca valami egészen egyedit.
És ettől válik a Csík Zenekar zenéje is egyedivé, hogy beletesznek valami mást. Beleteszik saját magukat, és ahogy ők mondják, nem a népzenét rockosítják – hanem a rockot népzenésítik.

- Egy kicsit kinyitott ez az egész feldolgozós történet és egy olyan kaput számunkra is, amit félve reméltünk, de nekünk is meglepetés volt, hogy ilyen szárnyat kap a zenekar. Mi meg ilyen lendülettel tudjuk élvezni és szeretni - és látni azt, hogy a tizenévesek ugyanúgy éneklik a Kispál dalokat, mint a kalotaszegit vagy a felvidéki-mátyusföldi csárdást és jól érzik magukat.

Akik jobban otthon vannak a népzene világában, azok tudják, hogy a Csík Zenekar nem mai gyerek - már 23 éves, és ebben a bő két évtizedben elég sok minden benne volt. A kecskeméti zenekart Csík János alapította – innen ered a nevük is, és a többiek szerint ma is ő a csapat lelke.

- Igazából sose volt előre megfontolt szándék ebben, népszerűségre való törekvés. Tettük a munkánkat a táncházakban és a koncerteken, és amikor láttuk a mosolygó szemeket és egyre több muzsikát kértek tőlünk, akkor fontossá vált az, hogy igényesen játszuk el a munkánkat.
Ennek volt köszönhető, hogy elkezdtünk azon gondolkodni, hogy ne csak a népzenét szerető közönségnek tegyük kedvessé azt, ami nekünk is kedves. És az a fajta gondolat pont emiatt született meg, hogy egyfajta feldolgozásokba is belekóstoljunk, amikor ez elindult bennünk.

A tettes, minden dalok okozója pedig a csapat egyik hegedűse, Szabó Attila és Lovasi András. Attila tíz évvel ezelőtt együtt dolgozott Lovasival és akkor merült fel Bandiban a nagy ötelet: a Csík zenekar lépjen fel a koncertjük közben, és játszanak Kispál dalokat a maguk zenei nyelvén.

Utólag már János is nevetve meséli, hogy sok éves rutinnal a hátuk mögött is izgultak, amikor 3000 Kispál rajongó előtt előtt elkezdték játszani a kalotaszegi legényest. Majd utána a saját Kispál feldolgozásaikat.

- Egyszerűen arról van szó, hogy van egy mondjuk leginkább a népdalhoz vagy népzenéhez köthető hangszeres felállás és ez a hangszeres felállás alkalmas arra is, mint ahogy a Csík zenekar is bebizonyította. hogy - mondjuk úgy - műdalokat megszólaltassanak sokszor még jobban, mint az eredtiek - nyilatkozta Lovasi.

Bár valóban nem volt könnyű összehangolódni ezekkel a dallamokkal és főleg szövegekkel, ezek a dalok mai napig ott vannak a Csík zenekar repertoárjában. És aki hallotta már ezeket tőlük, az tudja, hogy Marianna saját képére formálta őket: népiesítette.

- Nekem igazából a szövegezés jelentett nehézséget. Mondtam is az Andrásnak, hogy igen nyakatekert gondolkodása van. Az én számomra. A népzenei szövegekhez képest az a fajta verselési mód és gondolati kifejezési mód nagyon távoli. Mert a népművészet inkább naturalista, míg Andrásnak olyan szóképei vannak, ami inkább a mai fiatalság körében él, és ezeket én nem használom. Mert vannak szavak is, amire azt mondom, hogy nem. Ez egy furcsa kettősség, mert a népművészetben nem tiszták meg nem tiszták, hanem ugyanúgy a mi világunkban, a népzenei világban is megvannak azok a trágárságok vagy egyszerű kifejezésmódok, mint a másik oldalon is, de én igyekeztem ezt kikerülni.

És azt mondják, innetől kezdve érzik azt, hogy amit csinálnak, az felelősség. Felelősség azért, mert szertnék megmutatni népművészetünket és gyökereinekt azoknak, akik eddig egyáltalán nem hallgattak ilyesmit – és felelősség azért is, mert a dalnak ereje van.

A zenekart egyébként sokszor megkérdezik, hogy tudnak együtt dolgozni annyira más zenészekkel, mint például a Quimby vagy Lovasi András – ők pedig a kérdést nem értik, mert van közös nyelvük: mégpedig a zene.
És a zenekarok is többet kaptak ettől a közös munkától, mint néhány jó dal: mégpedig barátságot. Sokat tanulnak abból, ahogy a másik él és gondolkodik. Ha pedig közösen állnak színpadra, részévé akarnak válni a másik produkciójának – és ahogy János mondja, az a jó ebben, hogy jó szívvel teszik.
A Reflektor riportja itt látható!


A Reflektor riportjait a videótárban nézheti meg!

A teljes adást visszanézheti az RTL Most-on!

Legnézettebb videók