Műsorújság
RTL Most

Egri leánykából az ország kedvence lett

Kovács Katival ellátogattunk oda, ahol a hatvanas évek óta nem járt. A művésznő elárulta, mit jelent számára a zene és honnan ered optimizmusa.

Újra hallgatuk Kovács Kati életének lemezét. Az énekesnőt visszacsábítottuk Egerbe, és első fellépéseinek helyszínére, a gimnáziumba. Négy évtized távlatából a későbbi dala, az Életem lemeze is különös értelmet nyer.

- Olyan érdekes, hogy semmin nem gondolkodom, hogy mi lett volna, ha... Semmin nem gondolkodom, mert azóta is az élet úgy hozza, olyan érdekes, hogy mindig felkínál valami kalandot. Vagy elvállalod vagy nem. Vagy a Ki Mit Tud?-ot vagy az iskolai rendezvényeket. És ha ebbe belekaptál, utána sodor az élet tovább. Lehet, hogy ez egy életfilozófiának is tűnik, de nem tervezek. Valami úgyis történik.

Kati a 60-as években járt itt utoljára, és most újra felfedezte a régi épületet. Most oda is bejutott, ahová akkor nem lehetett.

- Édesanyám ide járt - én is idejártam -, ő még az angolkisasszonyokhoz járt. Igen, az angolkisasszonyokhoz. Mi csak zárdának hívtuk.

Amíg az énekesnővel járjuk az épületet és a termeket, csak mesél. Iskolai amatőr zenekarról, a rádióból elcsípett dalokról. Aztán a zongoránál már valóssá válik az időutazás.

Katit 1962-ben még eltanácsolták a Ki Mit Tud?-ról, de három évvel később megnyerte azt. Közben énekelt élő tévéműsorban Eger színeiben, és 1966-ban győzött a tácdalfesztiválon.

- Innen már megállíthatatlan volt az én életem. Ment tovább a maga útján. Úgyhogy onnantól kezdve énekelek. Hol nagyobb sikerrel, hol kisebbel, hol kudarcokkal. Nagyon kevés szakmai kudarcom volt életemben. Nagyon szerettem énekelni, szeretek most is.

És ez az, ami Kati hitvallása is lehetne: énekelni úgy, hogy mások is örüljenek a dalnak.

Az már nem is kérdés, hogy az egykori híres diákot nem engedik el anélkül, hogy ne énekelne együtt az osztállyal. Katinak ez a világ legtermészetesebb dolga.

Azt mondja, azt is Egerből hozta, hogy soha nem voltak sztárallűrjei, és soha nem művésznőként akart felmenni a színpadra. De öntörvényűségének és szabadságvágyának is ez a város a bölcsője. Kati igazi szabad lélek.

És az már nem is meglepő, hogy Kati versenyt fügyül a rigóval a Bazilika előtt, hogy úgy fut a lépcsőkön, mint egy kamasz. Itt ő is újra gyerekké válik. Számára Eger az élet egyik fele – így nem meglepő, hogy több dalban is énekel a régi emlékekről. Bár az a ház, ahol felnőtt már régen nincs meg.

- Ha az ember hetente, kéthetente hazajár a szülővárosába, akkor az nem múlik el nyom nélkül és csak könnyes szemmel megyek el mindig, és azért írtuk meg, Isten hozzád kedves városom - mert Egerről szól.

Az egri leánykából később az ország kedvence lett. Hiába gyakori vendég itt, ma sem tud úgy végigmenni az utcákon, hogy ne invitálják be vagy kérjenek tőle legalább egy aláírást. Katinak ez ad erőt – és a fiatalok.

- Az élet valójában mindig a fiataloké. A fiatalok között rengeteg tehetség van, akik nyilván keresik a saját útjaikat és nyilván a saját ideáljukat fogják megtalálni. Kiválasztaják maguknak. Mi a mi korosztályunknak jelentünk sokat. A kislány, aki megismert, arra hivatkozott, hogy az ő rokonai elmondták, hogy én egy híres ember vagyok és akkor rájött, hogy az apukájának én vagyok a kedvence.

Kati az X-Faktorban Takács Nikolasszal is énekelt együtt. Lehetetlen volt nem észrevenni, hogy a fiatal énekes mennyire kinyílt mellette. Az énekesnő úgy érzi, ő ezzel is ad: magából egy darabot.

- Ha a dalaimat éneklik, akkor átveszik a stílusomat is, és akaratlanul is a tanáruk vagyok. Akkor azt is mondhatnám, hogy nem volt hiábavaló. És ahogy én is sokat tanultam rádión keresztül, úgy ők is tanulnak tőlem és ez nagyon jó érzés.

Kovács Katival eltölteni egy napot olyan, mintha energiafeltöltést kaptunk volna. Amikor ezt megemlítjük neki, nevet, mert neki is vannak rossz napjai. De akkor zenét hallgat, mert ez minden rosszon továbblendítette.

- A magánéletemre gondolnék. Voltak az életemben gyönyörű pillanatok és olyanok is, amiket szívesen elfelejtenék. És hogyha akkor kizártam a zenét az életemből, akkor tovább romlott a hangulatom. Mégis átsegített mindig a holtpontokon. Olyan jó volt, hogy végülis bele kell abba gondolnom, hogy bizonyos embereknek az életéhez tartozom. Ezért van az, amikor az édesanyám azt szokta mondani, hogy neked viselkedned kell fiam, mert te nemcsak egy énekes vagy, hanem valamit képviselsz. Igen, belegondoltam, én az emberek életének része vagyok.

És ez az, ami Katit továbbviszi, és amiért nem hagyja abba az éneklést. Egyszer egy bácsi azt mondta neki, hogy elvenné a jókedvét, ha befejezné. Így Kati énekel, interjút ad és optimizmust sugároz magából. Ez az ő küldetése.

- Nekem mindig első volt a munka. Azt mondtam, hogy amíg én szeretek énekelni, addig beszélgetek mindenkivel. Amíg érdekel, addig nekem az a dolgom, hogy a rendelkezésetekre álljak. És ez engem boldoggá tesz! A Reflektor riportja itt látható!


A Reflektor riportjait a videótárban nézheti meg!

A teljes adást visszanézheti az RTL Most-on!

Legnézettebb videók