Műsorújság
RTL Most

D. Nagy Lajos lelket gyógyít a zenéjével

A Bikini 1992-ben egyszer már feloszlott, de most újra összegyűlt egy lemeznyi dal.
– Ha kivennénk a zenét az életemből, akkor alig maradna benne valami, ezt komolyan mondom. Valahogy mindig azt éreztem, hogy nekem az emberek életére kell hatnom. Ezzel a zenével szebbé kell tenni az életünket, hiszen az én életemet is szebbé tette, sőt meghatározta.

Volt már jó, Félnótás, hívta a messzeség, és tudja milyen az olcsó vigasz. D. Nagy Lajos és a Bikini élete maga a magyar rocktörténelem. Voltak megtűrt zenekar, lázadtak a rendszer ellen, benne voltak minden buliban – de mindig arról énekeltek, ami a szívüket nyomja.

– Aki zenél, annak van valami adottsága, ami képessé teszi arra, hogy az emberek lelkére hasson. Tavalyi évben DB-ben játszottunk egy orvos kongresszuson, és egy nagyon kellemes meglepetés volt, kaptam egy oklevelet. Az van az oklevélen, hogy zenéjével lelkeket gyógyító.

A lélek szava pedig így vagy úgy, ott van minden Bikini dalban. Lajos élni sem tudna másképp, hiszen 3 éves kora óta a zene a mindene. Akkor is az volt, amikor nem találta a helyét a világban, vagy éppen olyan helyzetbe került, hogy enni sem tudott mit. Akkor is ott volt menekülésként a zene.

– Ezek a dalok mindig mondanak valamit. Mindig hord magával egy olyan szellemiséget, ami a dal születése után 25 évvel is a legújabb nemzedéknek is mond valamit. Valószínű hogy ezért van az, hogy a régi dalok ugyanúgy élnek. Mert a hangszerelést néha változtatjuk – de maga a mondanivaló, a zene és a szöveg egysége az mindig megmarad benne. Az mindig ugyanaz. Nagyon valószínűnek tartom, hogy ez lehet a Bikini sikerének is a titka.

Az X-Faktor döntőjében Király L. Norbi is egy Bikini nótával állt színpadra, Lajossal együtt énekelték a Közeli helyeken című dalt. És ezek a nóták már önálló életre keltek.

Pedig volt idő, hogy úgy nézett ki: nem lesz több sem közeli – sem távoli hely: a fiúk abbahagyták. 1992-ben a Bikini tagjai úgy gondolták, megtették kötelességüket: a pont a mondat végén van, ettől kezdve nincs szükség rájuk.

– Azt hittük, hogy ennyit tudtunk, hogy vége. Sok oka volt, hogy abbahagytuk, az egyik talán az, hogy volt egy ilyen lelki válság bennünk, amikor azt mondtuk, hogy elmondtunk mindent, kész. Olyan világ volt körülölöttünk, amikor az igényes zene nem volt trendi. Ez a 90-es évek eleje volt, amikor már nem kellett ahhoz zenélni, hogy valaki a színpadra állhasson.

Aztán a pontból szerencsére vessző lett a mondat végén – és folytatták. De a csendes évek alatt rajongók százai aludtak Lajos lakása előtt a lépcsőn – és arról faggatták mikor zenélnek megint. Az idő 97-ben jött el – és azóta számtalan új nóta, és most egy új lemez is született.

– Valaki megkérdezte tőlünk mostanában, hogy tervezzük-e, hogy csinálunk még egy lemezt, és utána nem, és mondtam, hogy nem tudom azt elképzelni, hogy ma még csinálok egy koncertet és aztán többet nem... Mert az olyan lenne, mintha kiballagnék a temetőbe próbafekvésre vagy valami... Mert ha a zene nincs, akkor mi van? Az ember elindul és megnézi, hogy hol árulnak akciósan koporsót vagy mittudomén.D. Nagy Lajos egyébként már elmúlt 60 éves, de még mindig hihetetlenül energikus. Igaz, három kamasz mellett nem is nagyon lazíthat. Amikor arról a kettősségről faggatom, amit a színpad, és a békés, vidéki élet jelent a zenész azt mondta: másképp nem is menne.

– A család az egy más dolog. Az annyira természetes – mint amennyire korábban nem volt az .Én eléggé hányatott gyerekkort éltem meg. Nálunk az apa-anya-gyerekek modell az soha nem működött, és 3-4 éves koromban elváltak a szüleim. Onnantól kezdve, ha látni akartam őket, akkor állandóan utazni kellett, és hát gyakorlatilag a nagyi nevelt bennünket. Én azt hiszem, hogy azért is vágytam annyira egy ilyen igazi családra – és ezt megkaptam.

És Lajosnak a család a legnagyobb kritikusa is. Nemcsak felesége, gyerekei is meghallgatják az új nótákat is – és véleményt is mondanak. A 25. szülinapi koncertjükön Daniella a mikrofonhoz is állt – ám úgy néz ki, Bálint lesz az, akiből zenész lehet.

Az egykori lázadó révbe ért. Családos, boldog ember – és közben egy olyan zenekar élén áll, amely sosem tudta másképp mondani... csak így egyszerűen... A Reflektor teljes riportja itt látható!

A Reflektor riportjait a videótárban nézheti meg!

A teljes adást visszanézheti az RTL Most-on!

Legnézettebb videók