Műsorújság
RTL Most

Balázs Fecó örül, hogy részese lehetett egy korszaknak

A legendás énekes úgy érzi megvalósította önmagát, és hálás a sorsnak, hogy ebbe az irányba terelte őt.

Énnekem más választásom nem volt. Annyi volt, hogy komoly zenész leszek. De nekem az annyira nem jött be, én ebben találtam meg a saját magam Balázs Ferencét.

És a mi Balázs Fecónkat. Azt a zenészt, aki egy zongorával zenetörténelmet írt. Fecó bármily hihetetlen 60 éves lett, de ő maga azt mondja, hogy ezzel csupán az a baj, hogy inkább 18-nak érzi magát.

Az a korosztály akihez én is tartozom, már a 60-70 évesekhez tartoznak akik még élnek. Mi az életünket tetük fel erre a műfjra, és nem tudtuk meddig tart. Idősebbek azt mondták, hogy ezek a "bitlikek". Két hónapig tart, aztán jött-ment és elmúlik. Mégis mára már egy új társművészet és beépült az életünkbe.

Fecó életművét órák alatt lehetne összefogalni – de az biztos, hogy a muzsika végig főszerepet játszott benne. 18 évesen már a Neoton tagja volt, aztán megalakította Som Lajossal a Taurus XT-t.

1972.05.01-én debütáltam Horváth Attila barátommal a budai ifjúsági parkban 10 ezer ember előtt. A szó szoros értelmében a kőfalak akkor leomlottak.

Aztán előkerülnek a fotók, és rajtuk egy olyan fiatalember, aki minden buliban benne volt. Fecó rendületlenül mesél szovjet turnéról, amikor még Koncz Zsuzsa kísérőzenekara voltak, a vendéglátózásról, és arról a rajongásról, ami akkor körülvette őket.

A máig is legendás Korál 78-tól létezik, és ezzel útjára indult egy újabb korszak a fiatal zenész életében. Dalaikat generációk éneklik a mai napig, Koltay Gábor pedig a zenekar 10. születésnapján filmet készített róluk. Fecót persze a titokról faggatom.

Stílusilag egy olyan műfajt vállaltunk fel, amit más nem. Egy olyasfajta lírai rockot, ami hála Horváth Attila szövegíró barátomnak szinkronban van a szöveggel.

Ezek azok a dalok, amelyek új életre keltek. Takács Nikolas az X faktorban ezzel a nótával varázsolta el a nézőket. Fecó szerint olyan tisztán énekelte el, ahogy azt kell.

Ezek értékes dalok, és ha lebontunk egy egy dalt és szétválasztjuk a szövegtől, akkor némelyik egy költői alkotásnak felel meg. Ennek a korosztálynak nem kell szégyenkezni, mert nagyon jól látta meg a dolgokat, amik minden korban benne van az életünkben.

Mindegyikünk ilyen, egy bizonyos fokig, de tudja, hogy hol vannak a határai, de amíg az ember fiatal, addig homokabb a szélben, mint egy bizonyos kor után. Ne kérd, hogy ígérjem meg, amit nem tudok…szeretlek, de lejön majd a nap…igen. Mindegyikünk egy kicsit homok a szélben…

És bizony eljött az a pillanat is, amikor homok került Fecó gépezetébe. Szívinfarktust kapott. Akkor, ott sok minden megváltozott benne, nemcsak fizikai értelemben.

Sose gondoltam volna, hogy megélem, ezt komolyan mondom neked nekem volt tizenvalahány évvel ezelőtt egy vízválasztóm. És akkor valaki megfogta a kezem. De ezt nem gondoltam volna, akkor, ha most beszélgetünk erről, hogy következik megint egy kerek.

Biztos, hogy nagyon megváltoztatta az életemet, arról nem is beszélve, hogy lett egy új kapcsolatom, amiből lett egy jövőkép, aki most 13 éves, a fiam. És ez merőben átalakította a betegségemen át az életemet. Hogy mi a fontos, mi a fontossági sorrend. Aki egy évben 460 koncertet adott és falta az élet minden gyönyöreit, azzal előbb utóbb várható volt, hogy valami lesz. Nekem ez a szívproblémám lett, infarktus ill. az ebből következő bypass műtét, ami egy nagyon erős figyelmeztetés volt, és hát ezután mind a szakmában, mind a magánéletben más lett a fontos, nem a zene lett az első, mint fő csapás.

A fő csapás pedig már a nyugalom, és a család. Persze néha Fecó is értetlenül áll kamasz fia dolgai felett, de most már ők a kölykök a hátsó udvarból...

Azt már észrevettem, hogy ezeket ismeri, vannak dalok, amiket felvett az mp3 lejátszójára, de nem én vagyok a fő zenei csapás.

Balázs Fecó életében van még valami, ami a zene mellett fontos, mégpedig Sitke. Egy koncert után talált rá 1986-ban az akkor romos kápolnára, amit barátai segítségével megmentettek, és már 25 éve minden nyáron fesztivált szerveznek oda.

Egy olyan dolog részese lehettem, amit kevesen mondhatnak magukénak. Sikerült ennek az országnak megmenteni és rendbehozni valamit, ami ennek az országnak a része és ez egy jó érzést idéz elő bennem, hogy közöm van ehhez a dologhoz.

Fecó nem szeret nosztalgiázni, nem szereti, hogy múlik az idő. A szülinapját is csak szűk baráti körben ünnepli, de őszre szeretne összehozni egy nagy koncertet . Ahogy ő mondja, egy nagy osztálytalálkozót, mert tervek, és álmok nélkül nem tud ma sem élni.

Eltelt 60 év, 70 év, kinél mennyi és nagyon de nagyon sok ember megvalósította saját magát. Nekem sikerült ebben a műfajban, nem biztos, hogy a komolyzenében sikerült volna. Én hiszek a sorsszerűségben, hogy az élet valamilyen formában erre terelt engem és ebben találtam meg önmagamat. Ez egy olyan ajándék a sorstól, hogy azt sosem hittem, hogy ilyen sokáig mehet, és ez egy közös társasjáték a közönséggel. A Reflektor teljes riportja itt látható!

A Reflektor riportjait a videótárban nézheti meg!

A teljes adást visszanézheti az RTL Most-on!

Legnézettebb videók