Műsorújság
RTL Most

Be lehet-e törni az autó ablakát, ha gyereket hagytak benne?

Nyitrán a kiérkező mentősök már nem tudták megmenteni egy autóban felejtett, kétéves kislány életét, de szinte nem telik el úgy nyár, hogy ne hallanánk hasonló tragédiáról.  A kisgyerekek mellett sokszor esnek a felelőtlen gazdik áldozatául kisállatok is, akik néhány perc alatt is megfulladhatnak a felforrósodó járműben. A Fókusz riportere nemrég saját bőrén próbálta ki, milyen az, amikor valakit egy bezárt autóban hagynak a hőségben.

Ahogy a videóban is elhangzik, a résniyre leengedett ablakok sem jelentenek megoldást, a forró műanyag miatt az autó belső hőmérséklete percek alatt is 50 fok fölé emelkedhet, ezért még csak nagyon rövid időre sem szabad senkit, sem kisgyereket, sem kisállatot a járműben hagyni.

De mi a teendő, ha autóba zárt gyereket vagy kutyát látsz?

A police.hu-n megjelent közlemény szerint ilyenkor nem szabad arra vesztegetned az idődet, hogy megpróbálod megtalálni a tulajdonost, hiszen minden perc számít. Haladéktalanul kérj segítséget a 107-es vagy a 112-es központi segélyhívón! Ha a hőgutát kapott gyereket vagy állatot ki lehet venni a kocsiból, akkor érdemes azonnal árnyékos helyre vinni, legyezgetni, hideg vizes törülközővel törölgetni, vagy vizes lepedőbe csavarni.

Ha kell, az ablakot is betörheted

Megkérdeztük a BRFK sajtóosztályát, mi a teendő akkor, ha bajba jutott gyereket vagy állatot látunk, de az autó ablakai zárva vannak. Válaszukban elmondták: minden eset egyedi, így a körülményektől függ, hogy feltörheted-e a parkoló autót, de természetesen minden esetben az élet védelme az elsődleges. Ha az autóban hagyott gyermek vagy állat mentése érdekében azonnali, késedelmet nem tűrő intézkedésre van szükség, akkor azt bármilyen módon meg lehet tenni.

Ha a körülmények indokolttá tették a beavatkozást, akkor „elkövetőként" mentesülsz a rongálás büntetése alól: „Nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett” - írta a Btk-ra hivatkozva a rendőrség.A BRFK ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy nem elég gyorsan cselekedni, körültekintőnek is kell lenned, és fel kell mérned a tetteid veszélyét: „szélsőséges esetben az üveg betörésével sérülést okozhat a bent lévő gyermeknek, állatnak vagy saját magának, illetve – ha például a bent lévő állat a hőség okozta szenvedések miatt megvadult vagy megveszett – még a segíteni kívánó személy is veszélybe sodorhatja önmagát" - írják.

Legnézettebb videók