Műsorújság
RTL Most

Palócföld ékszerdoboza, Hollókő

Hollókő, a Palócföld és egész Magyarország ékessége, ráadásul világörökség. A Cserhát szívében található Hollókő Közép-Európa egyik legjobb állapotában megmaradt, legegységesebb népi építészeti emléke. Lakosainak száma ma nagyjából mindössze 350 fő.  Varázsát a több mint 60 házból álló műemlék együttes adja.
Az Ófaluban sikerült ugyanis a hagyományos településformát eredeti állapotában megőrizni. A vendégszeretetükről is híres lakók elkötelezettek palóc hagyományaik ápolása, és épített örökségük megőrzése iránt. A falu egy hatalmas rehabilitáción esett át a közelmúltban, aminek keretében a vár is megújult. Ma ez a helyszín lesz a középpontban. Augusztus 20-án, a Szent István napi várjátékon jártunk itt. Hollókő eredeti szépségét megőrizve, szigorú műemlékvédelmi felügyelet mellett, ízig-vérig megújult egy hatalmas  beruházásnak köszönhetően. A csodálatos műemlékfalu látogatóbarátabb és modernebb lett, úgy, hogy eredetisége közben egy csöppet sem csorbult.

De nemcsak a falu hanem a falu felé magasodó hollókői vár is megújult és valahogy sokkal jobban integrálták a település életébe.

Kelecsényi Péter, a helyi turisztikai szervezet vezetője, maga is Hollókőn született, itt is nevelkedett majd felcseperedvén egy picit bolyongott a világban, aztán visszajött szülőfalujába, hogy dolgozzon érte.

Nézze meg itt a Kalandor adását!

Legnézettebb videók