Műsorújság
RTL Most

Fedezze fel velünk Jordánia csodáit!

Ma Közel-Keletre utazunk, Jordániába. A sivatagi királyság már több évtizede igen népszerű az magyar turisták körében. Nemcsak a kitűnő programlehetőségek, a lenyűgöző látványosságok miatt, hanem azért is mert viszonylag olcsón meg lehet úszni egy jordániai üdülést.
Mai segítőnk: Arany Tamás, rengeteg időt töltött Jordániában. Ismeri az országot, az itt élőket és szokásaikat is.  Mostanában aggasztó híreket is hallani a térségből, ezért fontos, hohgy tisztázzuk: Jordánia teljesen biztonságos. Jordánia egyik legnépszerűbb  turisztikai attrakciója a hatalmas romváros Dzseras, ami rendkívül elevenen idézi az ókori Róma világát. A romok ugyanis meglepően jó állapotban megmaradtak. Jerash római nevén Gerasa városa fénykorában nagyjából 20.000 lakossal bírhatott. A romok csak addig maradnak élettelenek, amíg nem töltjük fel őket élettel. Hogy ezt hogyan tehetjük? Természetesen képzeletünkkel. Képzeljük el a hippodromban a szélsebes fogathajtó versenyeket, a nyüzsgő utcákon a kalmárokat, a siető embereket, idézzük fel a friss gyümölcsök, zöldségek, húsok illatát egy-egy hajdnai bolt előtt elhaladva. Jerashban az a jó, hogy mindehhez, mivel a romok nem is olyan romosak, egyáltalán nem kell olyan sok képzelőerő.

Mint egy gyerek annyira élvezi bármelyik felnőtt a Holt-tengerben való lebegést. A víz hallatlanul magas sótartalma miatt ugyanis szinte a hátára veszi a víz a benne fürdőzőket.  A tó neve arra utal, hogy a hihetetlenül magas, 30%-os sótartaloma miatt semmi sem él meg benne. Ez a sókoncentráció 6 szorosa a világtengerekének, így érthető, hogy benne kizárólag csak emberek úszkálnak. Hogy milyen sós csak akkor érezni igazán, ha a szemünkbe megy a víz, vagy van a testünkön bárhol van vmi kis apró sérülés.  Fürdés után mindenképp jó alaposan le kell zuhanyozni.

Sok szép látnivaló van Jordániában, van egy azonban, ami mind szépségét, mind értékét, mind jelentőségét, mind népszerűségét tekintve messze kiemelkedik. És ez nem más, mint Petra. Hogy állításunk mennyire igaz, jól mutatja az a tény is, hogy 2007-ben a világ hét új csodája közé is beválasztották a világ internetes szavazói. 

Nézze meg itt a Kalandor riportját!

Legnézettebb videók