Műsorújság
RTL Most

Csak a keveset keresők bérét emelnék

Az alacsonyabb jövedelműek bérét emelné a kormány jövőre.
Az OÉT-beli bérajánlás megváltoztatását indítványozza a kormány. Az eddigi sávos átlagos béremelési terv idén nem teljesül a recesszió miatt, a tavalyi év végén megfogalmazott 3-5 százalék alsó mértékét sem fogja valószínűleg elérni az átlagos béremelkedés 2009-ben - mondta Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a bértárgyalások első ülésén pénteken. A kabinet konkrét számot egyébként sem ad, a másik két oldal megállapodását részesíti előnyben, amelyet tiszteletben tart.

A kormány által készített háttérszámítás azt mutatja: ha nem emelkednének a bruttó bérek, az lényegében az összes kereseti kategóriában nettó pénztöbbletet eredményezne - egyedül a havi 2 milliónál többet keresők nettó fizetése csökkenne, 0,7 százalékkal. Ennek oka az, hogy 2010-től 5 millió forintra növekszik az SZJA alsó sávhatára, ráadásul 18-ról 17 százalékra mérséklődik a kulcs. A reálkeresetek azonban - 4,1 százalékos átlagos inflációval számolva - csak az átlag körüli és annál valamelyest nagyobb jövedelműeknél javulnának. A 160 ezres havi bérig 1,4-3,8 százalékos romlás következne be (az 500 ezres bértől kezdve ugyanez történne, más arányokban). A 160-500 ezres sávban változóan, 1,8-7,7 százalékkal emelkednének a reálkeresetek a jelenlegi bruttó bér esetén.

Ezért a kormány azt indítványozza, hogy az alsó keresetűekre vonatkozó ajánlást fogadjanak el a szociális partnerek, amelynek sávja a minimális bér kétszerese és kissé afelett lenne - mondta az államtitkár (a bruttó átlag most 198 ezer forint). A szakszervezetek a differenciálással egyetértenek, de a csak az alsó sávokra vonatkozó indítvánnyal nem. Szeretnék, ha figyelembe vennék a cégek hatékonyságának növekedését és a béren kívüli juttatásokat is, utóbbiakat sok vállalkozásnál elveszik, ami keresetcsökkenést okoz - mondta Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke. A munkaadóknak az alsó sávokra koncentrálás elfogadható.

A munkavállalói oldal a 2010-es minimálbért a mostani 71 és fél ezer forintról 80 ezerre növelné. A kormány ezt az összeget sem kommentálja, mert a két oldalra bízza a megegyezést. Az azonban fontos, hogy reálértéken ne csökkenjen a minimálbér - mondta Csizmár Gábor. A VOSZ főtitkára, Dávid Ferenc a frissen megismert javaslatot elutasította. Szerinte egy éve 69 ezerről 71 és fél ezerre, 3,6 százalékkal emelték a minimálbért, 1 százalék recesszióval számolva. Most ugyanekkora a GDP alakulásának prognózisa 2010-re, a 12 százalék bruttó emelés elfogadhatatlan - mondta Dávid Ferenc. Konkrét számot viszont a munkaadók még nem tudnak mondani - tette hozzá.

Legnézettebb videók