Műsorújság
RTL Most

Féláron viszik az otthonokat

Nyolcezer gyanús lakáshitel szerződést vizsgál át a PSZÁF és az NNYI.
Hirdetések a BAR-listásoknak, vagyis olyanoknak, akik korábban nem törlesztettek pontosan. A pénzügyi szervezetek állami felügyelete 11 olyan cég ellen indított vizsgálatot, amelyek azokat az ügyfeleket keresték, akiknek a kereskedelmi bankok már nem adtak hitelt. A vizsgált hitelközvetítők viszont adtak, de a gyanú szerint sokszor azzal a céllal, hogy jóval a piaci ár alatt megszerezzék a lakásokat.

„Azt jelenti, hogy nem csak jelzálogjogot kötnek ki a pénzintézmény számára, hanem maga a pénzügyi intézet értékesítheti a problémássá váló ingatlant, ha a hitellel valami történik” – mondta Binder István, a PSZÁF szóvivője.

Volt olyan szerződés, amelyben kikötötték, hogy akár két elmaradt törlesztő részlet után is eladhatja a hitelező a lakást. Akár féláron is. A felvett hitel teljes összegét viszont az adósnak ki kellett fizetnie. A pénzügyi felügyelet most nyolcezer ilyen lakáshitel-szerződést vizsgál át.

Hasonló gyanú miatt tavaly nyáron már két céget feljelentettek. Ellenük már a Nemzeti Nyomozóiroda nyomoz. Közleményükben azt írták, hogy mintegy 150 magánszemély szerződését vizsgálják át. Az RTL Híradó információi szerint a 150 ügyfélnek nem csak lakáshitelt adtak, hanem uzsorakölcsönt is. A vállalkozók célja a gyanú szerint az volt, hogy minél nehezebb helyzetbe hozzák az adósokat.

Legnézettebb videók