Híradó

2009.08.18. 15:17 (kedd)

Összefogás az adósok védelméért?

Összefogás az adósok védelméért?

AZ MSZP támogatta a Fidesz javaslatait is a Szociális Bizottságban.

A testület előtt Marsi Erika a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára elmondta: június 30-i adatok szerint Magyarországon 1,4 millió ingatlanra vonatkozó hitelszerződés van összesen 5800 milliárd forint hitelösszeggel, ami a 3 millió hazai lakóingatlannak majdnem a fele. Ebből júniusban és júliusban is körülbelül 40 ezer olyan szerződés volt, ahol 90 napnál régebbi tartozás volt. Marsi Erika kiemelte: a 90 napnál régebbi tartozású hitelszerződéseknek körülbelül a 15 százalékánál történik árverezés, végrehajtás, ami Magyarországon az elmúlt évek tapasztalatai alapján évi hatezer végrehajtást jelent. Ennek felel meg, hogy a gazdasági válság kitörése - 2008. szeptember - óta 2009. májusig háromezer kilakoltatás történt.

Farkas Ádám a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) vezetője elmondta: az elmúlt időszakban több olyan modellt is találtak, amikor pénzügyi intézetek, ingatlanbecslők és árverezők közösen „személyi összefonódásokon keresztül uzsora-jellegű tevékenységgel jogszerűtlenül kötött hitelszerződéseket kifejezetten az érintett ingatlanok megszerzésére.” Az elnök elmondta: a PSZÁF és a nyomozóhatóság jelenleg is vizsgálódik és eddig 120 feljelentés érkezett és 150 gyanúsított van.

Soltész Miklós (KDNP) elmondta: a Fidesz-KDNP által kezdeményezett országgyűlési határozati javaslat szerint a kormánynak szabályoznia kell, hogy az adós 6-12 hónap alatt saját maga értékesíthesse az ingatlanát árverés helyett, kedvezményt lehessen kapni a hitel egyösszegű visszafizetésére, illetve az államnak a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül ki kellene váltani a bedőlni látszó hiteleket.

Vidorné Szabó Györgyi elmondta: az MSZP állásfoglalása szerint a kormánynak szeptember 15-ig újabb jogszabályokat kell benyújtani a hitelesek védelme érdekében. A szocialisták emellett támogatják a Fidesz javaslatait is és azok törvényi szabályozására is felkérik a kormányt az állásfoglalásukban, melyet a bizottság el is fogadott.

Forrás: Független Hírügynökség
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való