Műsorújság
RTL Most

Összefogás az adósok védelméért?

AZ MSZP támogatta a Fidesz javaslatait is a Szociális Bizottságban.
A testület előtt Marsi Erika a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára elmondta: június 30-i adatok szerint Magyarországon 1,4 millió ingatlanra vonatkozó hitelszerződés van összesen 5800 milliárd forint hitelösszeggel, ami a 3 millió hazai lakóingatlannak majdnem a fele. Ebből júniusban és júliusban is körülbelül 40 ezer olyan szerződés volt, ahol 90 napnál régebbi tartozás volt. Marsi Erika kiemelte: a 90 napnál régebbi tartozású hitelszerződéseknek körülbelül a 15 százalékánál történik árverezés, végrehajtás, ami Magyarországon az elmúlt évek tapasztalatai alapján évi hatezer végrehajtást jelent. Ennek felel meg, hogy a gazdasági válság kitörése - 2008. szeptember - óta 2009. májusig háromezer kilakoltatás történt.

Farkas Ádám a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) vezetője elmondta: az elmúlt időszakban több olyan modellt is találtak, amikor pénzügyi intézetek, ingatlanbecslők és árverezők közösen „személyi összefonódásokon keresztül uzsora-jellegű tevékenységgel jogszerűtlenül kötött hitelszerződéseket kifejezetten az érintett ingatlanok megszerzésére.” Az elnök elmondta: a PSZÁF és a nyomozóhatóság jelenleg is vizsgálódik és eddig 120 feljelentés érkezett és 150 gyanúsított van.

Soltész Miklós (KDNP) elmondta: a Fidesz-KDNP által kezdeményezett országgyűlési határozati javaslat szerint a kormánynak szabályoznia kell, hogy az adós 6-12 hónap alatt saját maga értékesíthesse az ingatlanát árverés helyett, kedvezményt lehessen kapni a hitel egyösszegű visszafizetésére, illetve az államnak a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül ki kellene váltani a bedőlni látszó hiteleket.

Vidorné Szabó Györgyi elmondta: az MSZP állásfoglalása szerint a kormánynak szeptember 15-ig újabb jogszabályokat kell benyújtani a hitelesek védelme érdekében. A szocialisták emellett támogatják a Fidesz javaslatait is és azok törvényi szabályozására is felkérik a kormányt az állásfoglalásukban, melyet a bizottság el is fogadott.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók