Híradó

2009.07.14. 11:49 (kedd)

Segítség a lakáshiteleseknek

Segítség a lakáshiteleseknek

Állami áthidaló kölcsönt kaphatnak azok, akik a válság miatt nem tudnak törleszteni.

Már a kutyájához sem tud bemenni egy férfi, mert lakat került a házára, délután kilakoltatták. 3 millió forintot vett fel néhány éve, a 34 ezer forintos törlesztést azért nem tudta fizetni, mert a válság miatt csökkentették a fizetését.

„Jöttek utánam, hogy szedjek össze annyi cuccot, hogy pár napig elég legyen a ruhám. És akkor ki kell mennem” – mondta Rács János.

A férfi valószínűleg rokonokhoz megy, és megpróbál fellebbezni a kilakoltatás ellen.

A kormány becslése szerint 35 ezer olyan ember van, akinek gondot jelent a törlesztő részlet fizetése. A Banki Hitelkárosultak Egyesületénél azt mondják, ez a szám jóval nagyobb. Nekik az ország 4 megyéjében van irodájuk, és ott szerintük kettőben is összejön ez a létszám.

Az áthidaló kölcsönt azok igényelhetik, akik a válság miatt elvesztették a munkájukat. És kérhetik olyanok is, akik dolgoznak, de mégsem tudják fizetni a megemelkedett törlesztő részleteket. Az igényléseket július 28-tól egy éven keresztül lehet benyújtani ahhoz a bankhoz, ahol az eredeti, jelzálog alapú hitelt felvették, de csak ha az összeg nem több 10 millió forintnál.

„Vonatkozik a devizahitelekre, a forint alapú hitelekre, a különböző lízingkonstrukciókra, a szabad felhasználású hitelekre is, abban az esetben is, ha nem egy lakást vásároltak belőle, de a fedezete a hitelnek egy lakás” – mondta Szollár Domokos kormányszóvivő.

Az áthidaló kölcsön két évre szól. A munkanélküliek esetében a tartozás 80 százalékára vállal az állam garanciát, és nekik 10 évük lesz arra, hogy ezt visszafizessék. A többieknek a garancia a tartozás 70 százalékra szól, amit 5 éven belül kell törleszteni, de mindkét esetben kamattal növelve.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való