Műsorújság
RTL Most

Megvan a pénz a Margit híd felújítására

A 2010-2011. évi felújításra szánt keretből újítják fel a Margit hidat.
A vitában Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes elmondta: az átkelő felújítása halaszthatatlanná vált. A lehetőségek áttekintése után ezt az átcsoportosítást találták a legjobb megoldásnak. A 2010-2011-es hídfelújítási programból a három legfontosabb rekonstrukciót elvégzik, a többit a szakértői vélemények szerint el lehet halasztani. Hagyó Miklós kiemelte: így az 1-es és a 3-as villamos vonalának meghosszabbítását is el tudják végezni, ehhez 33 milliárd forint uniós támogatást kaphat a főváros.

Ikvai-Szabó Imre, a pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes azt mondta: a 6 milliárd forintos uniós támogatást elvesztené a város, ha elhalasztanák a Margit híd felújítását. Az előterjesztésben szereplő megoldáson kívül nincs más pénzügyi alternatíva. A kivitelezői pályázat eredményhirdetésének határideje június 24-e volt, ezt az önkormányzat illetékes szakbizottsága elhalasztotta egy hónappal.

A vitában Katona Kálmán, az MDF-frakció tagja úgy fogalmazott: a rövid határidő miatt is érkeztek a vártnál jóval drágább ajánlatok, szerinte a tervezett 2010. augusztusi befejezési határidő arra utal, hogy kampánytémának szánja a városvezetés az átkelő felújítását. Kijelentette: ezt a munkát nem lehet elvégezni egy év alatt. Tarlós István, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője szerint is jelentősen árdrágító tényező a szűk határidő. Az ellenzéki képviselő azt kérdezte a főpolgármestertől: ha támogatja az előterjesztést, akkor miért kéri az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatát az ügyben és miért nem várja meg annak eredményét, ha viszont nem ért egyet az átcsoportosítási javaslattal, akkor miért terjesztették a közgyűlés elé.

Demszky Gábor főpolgármester kijelentette: támogatja az előterjesztést, mert a munka halaszthatatlan, és szakértők szerint egy új közbeszerzési tender kiírásakor sem kapna olcsóbb ajánlatot a főváros. Az ÁSZ-hoz azért fordult, mert a számvevők azok a szakértők, akik rendszerszerűen foglalkoznak ilyen vizsgálatokkal - közölte a főpolgármester.

A szavazásnál az előterjesztést nemcsak az egyfős többséggel rendelkező MSZP-SZDSZ koalíció szavazta meg, hanem több ellenzéki képviselő is, többen pedig tartózkodtak az ellenzék soraiban, tehát nem szavaztak a javaslat ellen. A közgyűlés szünetében Tarlós István újságírók előtt azt mondta: az ellenzék nem akarja a híd felújítását megakadályozni. Emellett azonban az ellenzéki képviselő hangsúlyozta: már korábban is többször felhívták a figyelmet a beruházásokkal kapcsolatos visszásságokra.

Arra a kérdésre, hogy nem tartja-e magát felelősnek a főváros a költségek jelentős alábecslése miatt, Demszky Gábor újságírók előtt megismételte: közbeszerzés keretében kiválasztott cég határozta meg a mérnökárat, a fővárosnak nincs lehetősége, hogy ezt felülvizsgálja. Nem ez az első eset, amikor a mérnökárnál drágább ajánlatok érkeznek egy tenderen, de akkora különbség még sosem volt. Azért kéri az ÁSZ segítségét, hogy átlássák a folyamatokat, és szükség esetén kontroll-mechanizmusokat vezessenek be, mert még körülbelül húsz projekt előttük van - fogalmazott a főpolgármester.

A Margit híd kivitelezői pályázatának eredményét várhatóan július második felében hirdetik ki, augusztus első felében megkötik a szerződést, és ezután elkezdődhet a munka. A forgalomnak a tervek szerint 2010. augusztusának végén adnák vissza az átkelőt.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók