Műsorújság
RTL Most

Szavaznak a hitelesek megsegítéséről

Albérlőként lakhatnának lakásukban azok a családok, akik nem tudják fizetni hitelüket.
A házat az önkormányzat is megvásárolhatja, és a család is benne maradhat, ha a parlament hétfőn így dönt. A nehéz helyzetbe került lakáshiteleseken segítene a törvényjavaslat. Eszerint az önkormányzatok elővásárlási jogot kapnának. Megvehetnék azoknak a családoknak a házát, akik nem tudják törleszteni hitelüket. A családok ezután is ott lakhatnának, csak albérleti díjat kellene fizetniük.

„A szociálisan rászorulók, azon jogosultak, akik beleférnek ebbe a kategóriába ilyen címen juthatnak majd bérleti jogviszonyhoz, a többieknél pedig, ha van ilyen szabályozás, akkor költségalapú, ha nincs, akkor piaci alapú bérleti díjban részesülhetnek” – mondta Kékesi Tibor, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának tagja.

A Fidesz nem mond nemet a törvényjavaslatra, de szerintük ez nem segít a bajba jutott családokon.

„Az önkormányzatok számára sem biztosít semmilyen forrást, amiből a nehéz helyzetbe került családok segítségére siethetnének az önkormányzatok. Itt megint egy látványmegoldásról, PR-akcióról van szó” – mondta Szíjjártó Péter, a Fidesz kabinetirodájának vezetője.

Az önkormányzatok állami forrást valóban nem, csak kedvezményes hitelt kapnának. A törvényjavaslat szerint azok a települések, amelyek nem váltak teljesen fizetésképtelenné, áthidaló kölcsönt kérhetnének a bankoktól. Az állam erre 2 évig kezességet vállalna. Korábban már elfogadtak egy ilyen törvényt. Az azonban csak a munkanélkülieken segített. A mostani javaslat szerint az is vehetne fel áthidaló kölcsönt, aki dolgozik, de nem tudja a megemelkedett törlesztő részlet teljes összegét kifizetni.

Legnézettebb videók