Híradó

2009.06.09. 12:19 (kedd)

Kevés a pénz a Margit híd felújítására

Kevés a pénz a Margit híd felújítására

Még 15 milliárd forintot kellene előteremtenie a fővárosnak a beruházás megvalósításához.

A hiányzó források pótlására felmerült még el nem kezdett uniós projektek halasztása vagy lemondása. A pénzügyi hiánynak nagyságrendileg egyetlen nagyberuházás, az 1-3-as villamos felújítása és meghosszabbítása felel meg. Ebben az esetben a főváros megtakaríthatna 10 milliárd forint önrészt, ám elveszítene 33 milliárd forint uniós támogatást, aminek már nemzetgazdasági kihatásai is érezhetőek lehetnek. Még ezzel a megoldással is szükség lenne legalább egy kisebb nagyságrendű beruházás halasztására.

A kabinet vizsgálta új pályázat kiírását is. Az ülésen elhangzott: a nyílt nemzetközi tender ellenére külföldi cégek nem érdeklődtek a felújítás iránt, csak néhány hazai vállalkozás indult a kivitelezői pályázaton. Ennek alapján nem valószínű, hogy új tender esetén a jelenleginél jelentősen olcsóbb ajánlat érkezne. Szakértők szerint a híd alapfelülete több mint ötszöröse a Szabadság hídénak, a munka nagysága és a vállalások ára is ezzel arányos. Árfelhajtó tényező lehetett az is, hogy az uniós támogatás igénybevétele miatt szűk határidőre kell teljesíteni, a beruházást 2011-ig be kell fejezni, mert ezután - gazdasági fejlettsége miatt - már nem vehet igénybe hasonló uniós támogatást a fővárost.

A lehetséges megoldásokról a következő hetekben tovább egyeztetnek. A tervek szerint a Fővárosi Közgyűlés elé június 25-én kerülne a döntési javaslat.

Forrás: Független Hírügynökség
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való