Műsorújság
RTL Most

Olcsóbb lehet a vaj, drágább a margarin

A kormány kidolgozza, mely tejtermékek és pékáruk kerüljenek a kisebb ÁFA-kulcs alá.
Teavaj vagy joghurtos margarin. Most még csak ízre különböznek egymástól - az adózásban nem. Az összes termék után egységesen most még húsz százalék áfát kell fizetni. Júliustól azonban változik a helyzet. A vaj után például kevesebb, a margarin után pedig több adót kell majd befizetni.

Júliustól ugyanis kétkulcsos lesz az áfa, ezért esik más kategóriába a vaj és a margarin. A kormány most dolgozza ki, hogy mi tartozzon a 25 százalékos, és mi a kedvezményesm, 18 százalékos ÁFA-kulcs alá.

„A tejtermék, a pékáruk igen, de például a pékáruk közül a mézeskalács nem, a tejtermékek közül a reggeli italok nem lesznek kedvezményes áfájúak – mondta Szabó Lajos, az MSZP képviselője.

Így húszról tizennyolc százalékra csökken a tej, a tejszín, a vaj és a sajt áfája. Függetlenül attól, hogy az olcsó vagy a drága kategóriába tartozik. De például a reggeli italé 25 százalékos lesz, mert az nem számít tejnek.

Az összes kenyér ÁFÁ-ja csökken majd, és olcsóbb lehet a kétszersült, a gabonapehely, a kifli.

Azt még nem találták ki a pénzügyminisztériumban, hogy a briós vagy a kakaós csiga és a túrós táska ÁFÁ-ja csökkenjen-e majd. A végleges ár pedig a kereskedőkön múlik: ők döntik el, hogy ha kisebb az ÁFA, csökkentik-e az árakat, és ha magasabb, emelik-e.

Hasonló videók

  • Útnak indult a világ első úszó atomerőműve, ami Oroszországban készült. A híres orosz tudósról, Lomonoszovról elnevezett hajó Csukcsföldre tart, és várhatóan év végén helyezik üzembe. A tragikus emlékek miatt radikális környezetvédők máris úszó Csernobilnak gúnyolják a hajót. Moszkva azonban azt várja, hogy bizonyítja majd kiválóságát, és megkezdődhet a sorozatgyártása.

  • Szombattól ötven napon át hivatalosan is megjelenhetnek az óriásplakátok, szórólapok, aláírásgyűjtő standok az utcákon. Az ellenzék a Nemzeti Együttműködés Rendszerét akarja lebontani, a Fidesz szerint viszont a választás tétje,  hogy a kormánnyal együttműködve tovább fejlődhetnek-e a magyarországi települések.

  • 100 milliárd forintnál nem kerülhet többe a Budapestre tervezett új sportcsarnok. A kormány egészen pontosan legfeljebb 101 és fél milliárd forintot ad a beruházásra. Első körben a legolcsóbb ajánlatot Mészáros Lőrinc és családja egyik cége tette, ők 116 milliárd forintért vállalnák a sportcsarnok megépítését. A Momentum szerint még így is túlárazzák a beruházást.

  • Személyesen kell az ügyfélszolgálatra vinni a rezsiutalványt azoknak, akik nem postai csekken fizetik a közüzemi díjakat - ez derül ki a kormányrendeletből. A Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken jelentette be, hogy a nyugdíjasok 9000 forint értékben kapnak utalványt. Ezt a posta kézbesíti, de aki 10 napon belül nem tudja átvenni, annak az Államkincstárhoz kell fordulnia. A DK mindezt túl bonyolultnak tartja, és szerintük sokkal több pénz járna a nyugdíjasoknak.

  • Orvoshiány miatt szűnt meg az ortopédiai szakrendelés a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Tömbjében az MSZP-s Korózs Lajos szerint. Az ellenzéki politikus egy betegtől tudja mindezt, az ügyben írásbeli kérdést nyújtott be a miniszternek. A tárcától az RTL Híradónak azt írták, a rendelést még júliusban áthelyezték a Szent János Kórházba, így a betegek ellátása biztosított.

  • Engedett a nemzetközi nyomásnak a brazil elnök, és elrendelte a hadsereg bevetését az amazóniai esőerdőt pusztító hatalmas tűz ellen. Közben az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország kormánya felszólította közvéleményt, hogy bojkottálja a brazil szóját és húst. Több országban tüntetések is kezdődtek a szélsőjobboldali brazil rezsim ellen.

  • Ellopott egy malacot és egy kutyát tett az ólba egy 21 éves fiatal a Hajdú-Bihar megyei Szerepen. Egy hete vitte el a jószágot, napokkal később pedig egy autót is elkötött a településen. Mindkétszer ugyanazt a családot lopta meg, ráadásul a rokonait. A tolvajt már letartóztatták.

Legnézettebb videók