Műsorújság
RTL Most

Olcsóbb lehet a vaj, drágább a margarin

A kormány kidolgozza, mely tejtermékek és pékáruk kerüljenek a kisebb ÁFA-kulcs alá.
Teavaj vagy joghurtos margarin. Most még csak ízre különböznek egymástól - az adózásban nem. Az összes termék után egységesen most még húsz százalék áfát kell fizetni. Júliustól azonban változik a helyzet. A vaj után például kevesebb, a margarin után pedig több adót kell majd befizetni.

Júliustól ugyanis kétkulcsos lesz az áfa, ezért esik más kategóriába a vaj és a margarin. A kormány most dolgozza ki, hogy mi tartozzon a 25 százalékos, és mi a kedvezményesm, 18 százalékos ÁFA-kulcs alá.

„A tejtermék, a pékáruk igen, de például a pékáruk közül a mézeskalács nem, a tejtermékek közül a reggeli italok nem lesznek kedvezményes áfájúak – mondta Szabó Lajos, az MSZP képviselője.

Így húszról tizennyolc százalékra csökken a tej, a tejszín, a vaj és a sajt áfája. Függetlenül attól, hogy az olcsó vagy a drága kategóriába tartozik. De például a reggeli italé 25 százalékos lesz, mert az nem számít tejnek.

Az összes kenyér ÁFÁ-ja csökken majd, és olcsóbb lehet a kétszersült, a gabonapehely, a kifli.

Azt még nem találták ki a pénzügyminisztériumban, hogy a briós vagy a kakaós csiga és a túrós táska ÁFÁ-ja csökkenjen-e majd. A végleges ár pedig a kereskedőkön múlik: ők döntik el, hogy ha kisebb az ÁFA, csökkentik-e az árakat, és ha magasabb, emelik-e.

Legnézettebb videók