Műsorújság
RTL Most

A legnehezebb év az OTP történetében

Az igazgatóság nem javasolja osztalék kifizetését.
Egy órával elcsúsztatva megismételt közgyűlést tart az OTP Bank Nyrt., mert a részvényeseknek csupán 36 százaléka jelent meg péntek reggel. Egy órával később aztán 46 százalékkal határozatképesen elkezdődött a közgyűlés.

A közgyűlési dokumentum szerint az OTP csoport eddigi legnehezebb évét zárta tavaly, a globális és hazai gazdasági válság közepette visszaeső gazdasági teljesítmények miatt a Magyarországon piacvezető és nyolc térségi országban jelenlévő pénzintézeti csoport 2008-ban 218,7 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, ami alig 5 százalék növekedés egy év alatt. A nyereség után az igazgatóság nem javasolja osztalék kifizetését. A gyorsan változó és romló piaci tendenciát jellemzi, hogy a kora tavasszal közölt előzetes 2008-as profitot utóbb 62,4 milliárddal lerontani kényszerültek, nagy részben a szerb és ukrán leánybank megnövekedett értékvesztés-többlete miatt. Ráadásul a nyereségből 117,3 milliárd az OTP garancia Biztosító eladásából származott. Arra is először fordul elő, hogy az OTP értékesítette bármely érdekeltségét. A külföldi terjeszkedés le is állt tavaly, idén pedig a pozíciók tartása, erősítése a cél, a csoport szintű nyereség-terv 150 milliárdot meghaladó profit.

Az igazgatóság azt javasolja a részvényeseknek, hogy - hasonlóan ahhoz, ahogyan a Mol tette korábban - vezessék be a közgyűlésen a 10 százalékos szavazati korlátot, aminek következtében bármekkora is az egy kézben lévő részvényhányad, a szavazati jogok aránya nem lehet nagyobb a limitáltnál. Az indokolás szerint az aktuális részvényárak mellett viszonylag könnyen előfordulhat a részvényesi szerkezet jelentős átrendeződése, vagyis akár csak részbeni felvásárlás. A korlátozást azonban csak két évre tervezik bevezetni.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók