Műsorújság
RTL Most

Világhírű alkotások kötődnek az elhunyt Andy Vajna nevéhez

Életének 75. évében meghalt Vajna András György, vagyis Andy Vajna filmproducer. 1944-ben született Budapesten, majd 1956-ban a forradalom után, 12 évesen emigrált. Sokáig az Egyesült Államokban élt. Már fiatalon a filmszakma szerelmese lett, de első üzleti sikerét egy hongkongi parókagyár alapítása hozta meg neki.

A Rambo-filmek, a Vörös zsaru, az Evita, a Die Hard, az Elemi ösztön és a Terminator-sorozat - ezek a világhírű alkotások mind Andy Vajnához kötődnek. 

"Hogyha az ember fejreáll, akkor ugye megrázkódik és akkor tovább." - Ezzel a hozzáállással nemcsak az egyik legsikeresebb Hollywood-i filmproducer lett az 1980-as évekre, hanem a világ egyik leghíresebb magyarja is. Gyökereit soha nem felejtette el: már a rendszerváltozás előtt is több produkcióját forgatták Budapesten.

Ezen a felvételen az 1996-os Budapesten forgatott Evita című film kulisszatitkairól adott stábunknak interjút:


1997-ben forgatta első magyar filmjét: a Miniszter félrelép című vígjátékot 750 ezren látták a mozikban, ezt azóta sem tudta egyetlen magyar film sem túlszárnyalni. Barátjuknak tekintették őt a leghíresebb Hollywood-i színészek: Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Antonio Banderas és Robert de Niro - ők később is szívesen jöttek meghívására Budapestre. 

Andy Vajna régóta jó kapcsolatban volt Orbán Viktorral. A Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után a kormányfő filmügyi kormánybiztossá nevezte ki. Létrehozta a Magyar Nemzeti Filmalapot. Eleinte több magyar rendező is tartott attól, hogy a filmkészítésre szánt állami pénzeket politikai alapon osztják majd. Ő ezt visszautasította:

"Én még egy rendezővel sem beszéltem politikáról vagy az ő benyomásaikról vagy a színészekkel. Az a fő, hogy tehetségesek legyenek abban, amit csinálnak és akkor rendben van."

Az utóbbi években egymás után jöttek a sikerek: 2014-ben Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje fődíjas lett a Cannes-i Filmfesztiválon. A filmalap által támogatott alkotások több mint 130 nemzetközi díjat nyertek. Legnagyobb sikerként 2016-ban a Saul fia elhozta a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscart.

Vajna a filmipar mellett kaszinóival is rendszeresen bekerült a hírekbe: övé volt Magyarország első játékterme, majd 2010 után a szerencsejáték-piac újraosztásánál megkapta az összes budapesti kaszinókoncessziót és monpolhelyzetbe került az online kaszinózás terén is. 2014-ben a Házon kívül stábja szerette volna megtudni, hogyan vélekedik erről a filmproducer:

Az addigra már milliárdos üzletember 2015-ben vásárolta be magát a médiába: előbb a TV2-t, később pedig a Rádió 1-et és a Lapcom kiadót vette meg, amely akkor Bors című bulvárlapot és a két legolvasottabb megyei napilapot is kiadta. Újságjait 2018 novemberében eladta Mészáros Lőrincnek. Az Indexnek egy hónappal később azt nyilatkozta, hogy a Radio 1-gyel és a TV2-vel hosszú távra tervez.

Andy Vajnának egy fia volt, aki 2007-ben meghalt. Második feleségével, Palácsik Tímeával Magyarországon ismerkedett meg és rendszeres szereplői voltak a bulvársajtónak. Életükről a közösségi médiában is szívesen posztoltak.

A producer évek óta súlyos betegséggel küzdött, 2009-ben diagnosztizáltak nála rákot. A betegséggel vívott harcot azonban soha nem adta fel.

 

Az RTL Magyarország is búcsúzik Andy Vajnától. Tisztelettel adózunk munkássága előtt. Hírnevet szerzett a nemzetközi filmgyártásban végzett tevékenységével, és világszerte mindent megtett a magyar filmművészet népszerűsítéséért és elismertetéséért.

Legnézettebb videók