Műsorújság
RTL Most

Világhírű alkotások kötődnek az elhunyt Andy Vajna nevéhez

Életének 75. évében meghalt Vajna András György, vagyis Andy Vajna filmproducer. 1944-ben született Budapesten, majd 1956-ban a forradalom után, 12 évesen emigrált. Sokáig az Egyesült Államokban élt. Már fiatalon a filmszakma szerelmese lett, de első üzleti sikerét egy hongkongi parókagyár alapítása hozta meg neki.

A Rambo-filmek, a Vörös zsaru, az Evita, a Die Hard, az Elemi ösztön és a Terminator-sorozat - ezek a világhírű alkotások mind Andy Vajnához kötődnek. 

"Hogyha az ember fejreáll, akkor ugye megrázkódik és akkor tovább." - Ezzel a hozzáállással nemcsak az egyik legsikeresebb Hollywood-i filmproducer lett az 1980-as évekre, hanem a világ egyik leghíresebb magyarja is. Gyökereit soha nem felejtette el: már a rendszerváltozás előtt is több produkcióját forgatták Budapesten.

Ezen a felvételen az 1996-os Budapesten forgatott Evita című film kulisszatitkairól adott stábunknak interjút:


1997-ben forgatta első magyar filmjét: a Miniszter félrelép című vígjátékot 750 ezren látták a mozikban, ezt azóta sem tudta egyetlen magyar film sem túlszárnyalni. Barátjuknak tekintették őt a leghíresebb Hollywood-i színészek: Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Antonio Banderas és Robert de Niro - ők később is szívesen jöttek meghívására Budapestre. 

Andy Vajna régóta jó kapcsolatban volt Orbán Viktorral. A Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után a kormányfő filmügyi kormánybiztossá nevezte ki. Létrehozta a Magyar Nemzeti Filmalapot. Eleinte több magyar rendező is tartott attól, hogy a filmkészítésre szánt állami pénzeket politikai alapon osztják majd. Ő ezt visszautasította:

"Én még egy rendezővel sem beszéltem politikáról vagy az ő benyomásaikról vagy a színészekkel. Az a fő, hogy tehetségesek legyenek abban, amit csinálnak és akkor rendben van."

Az utóbbi években egymás után jöttek a sikerek: 2014-ben Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje fődíjas lett a Cannes-i Filmfesztiválon. A filmalap által támogatott alkotások több mint 130 nemzetközi díjat nyertek. Legnagyobb sikerként 2016-ban a Saul fia elhozta a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscart.

Vajna a filmipar mellett kaszinóival is rendszeresen bekerült a hírekbe: övé volt Magyarország első játékterme, majd 2010 után a szerencsejáték-piac újraosztásánál megkapta az összes budapesti kaszinókoncessziót és monpolhelyzetbe került az online kaszinózás terén is. 2014-ben a Házon kívül stábja szerette volna megtudni, hogyan vélekedik erről a filmproducer:

Az addigra már milliárdos üzletember 2015-ben vásárolta be magát a médiába: előbb a TV2-t, később pedig a Rádió 1-et és a Lapcom kiadót vette meg, amely akkor Bors című bulvárlapot és a két legolvasottabb megyei napilapot is kiadta. Újságjait 2018 novemberében eladta Mészáros Lőrincnek. Az Indexnek egy hónappal később azt nyilatkozta, hogy a Radio 1-gyel és a TV2-vel hosszú távra tervez.

Andy Vajnának egy fia volt, aki 2007-ben meghalt. Második feleségével, Palácsik Tímeával Magyarországon ismerkedett meg és rendszeres szereplői voltak a bulvársajtónak. Életükről a közösségi médiában is szívesen posztoltak.

A producer évek óta súlyos betegséggel küzdött, 2009-ben diagnosztizáltak nála rákot. A betegséggel vívott harcot azonban soha nem adta fel.

 

Az RTL Magyarország is búcsúzik Andy Vajnától. Tisztelettel adózunk munkássága előtt. Hírnevet szerzett a nemzetközi filmgyártásban végzett tevékenységével, és világszerte mindent megtett a magyar filmművészet népszerűsítéséért és elismertetéséért.

Hasonló videók

 • Pórul járt egy amerikai rendőr, aki hősiesen megmentett egy csávába került bűzös borzot. Az állatnak ugyanis beszorult a feje egy joghurtos dobozba, és rémülten rohangált körbe-körbe egy massachusettesi bevásárlóközpont parkolójában. Amikor a járőr megszabadította flakontól, a borz hála helyett minden bosszúságát egyenesen ráeresztette - így végül a jótevőnek szabályosan el kellett menekülnie.

 • A The Rolling Stones zenekarról nevezett el egy követ a Marson az amerikai űrkutatási hivatal. A kőzetdarab alig nagyobb egy golflabdánál, és azért kapta a zenekar nevét, mert amikor tavaly novemberben a vörös bolygó felszínén landolt egy Mars-kutató szonda, a leszálláskor keletkező szél miatt csaknem 1 méterrel odébb gördült. A Rolling Stones neve szó szerinti fordításban gördülő köveket jelent.

 • Ég a házunk - írta az éjjel Twitter oldalára Emmanuel Macron, aki szerint az Amazonas esőerdőiben pusztító erdőtűz nemzetközi válság, a legfontosabb téma lehetne a világ vezető gazdasági nagyhatalmai, az úgynevezett G7-ek hétvégi csúcstalálkozóján. A brazil elnök szerint gyarmatosító gondolkodásmód az, hogy Brazília nélkül tárgyalnak egy brazil belügyről. Jair Bolsonaro ugyanakkor kész a párbeszédre és elismerte, hogy a tüzek megfékezéséhez nincs elég erőforrásuk.
  Az erdőtüzekről ide kattintva láthat több felvételt.

 • Megállt az albérletek drágulása. Hiába ugrott meg ötödével a kereslet az egyetemi felvételi ponthatárok kihirdetése után, a kínálat is hasonló mértékben bővült az Ingatlan.com friss adatai szerint. Negyedik hónapja stagnálnak a bérleti díjak a nagyvárosokban, 5 évig tartó folyamatos áremelkedés után.

 • Szombaton indul az önkormányzati választási kampány - a pártoknak és a jelölteknek szeptember 9-ig kell összegyűjteniük a szükséges ajánlásokat. Az ellenzék több tucatnyi városban és Budapest legtöbb kerületében is közös jelöltet támogat. A Demokratikus Koalíció szerint azonban hátrányban lesznek a kampányban, mert a plakátcégektől nem kapnak elég reklámfelületet.

 • Beidézte a rendőrség a Momentum és a Párbeszéd egy-egy politikusát. Még július végén tartottak sajtótájékoztatót a hatodik kerület fideszes polgármesterének a háza előtt, a téma az volt, miből telt a kormánypárti politikusnak a drága ingatlanra. Hassay Zsófia szerint az esemény nem sajtótájékoztató volt, hanem tüntetés, ezért feljelentést tett, gyülekezési jog megsértése miatt. A Párbeszéd és a Momentum szerint ez politikai támadás ellenük a feljelentés pedig jogilag alaptalan.

 • Kilencezer forintos rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok szeptemberben, a közmunkások pedig egyhavi bérüknek megfelelő összeget, 54 ezer forintot. Az erről szóló kormánydöntést a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be. A szocialisták szerint néhány héttel az önkormányzati választás előtt szavazatokat vásárol a kormány. A Híradó kérdésére Gulyás Gergely úgy reagált: nem a választás, hanem az ország jó gazdasági helyzete indokolja a juttatást.

 • Már csak 10 nap és kezdődik az iskola. Az RTL Híradó által megkérdezett pszichológus szerint ilyenkor nehéz a váltás, akár egy hónap is kellhet, mire a gyerekek visszazökkennek az iskolás hétköznapokba. A Híradónak nyilatkozó pedagógus viszont azt mondja, egy hét is elég az átálláshoz, de csak akkor, ha a szülő szigorít a gyerek napirendjén.

 • Megdöbbentő tömegkatasztrófát okozott egy vihar a Tátrában a lengyel-szlovák határnál, ahol villámcsapások öt embert megöltek, több mint százat megsebesítettek. A szerencsétlenség egy népszerű kirándulóhely környékén történt, melynek fő látványossága egy hatalmas vaskereszt, valósággal vonzza a villámokat. A halálos áldozatok közt két gyerek is van.

 • Mentők ragadtak a liftben egy szombathelyi társasházban. Egy idős asszony fia hívta őket, mert az anyjának mellkasi fájdalmai voltak. Mivel a lift csak az ottlakók kulcsával működik, a férfi a bejáratnál várta a mentőket. Mindannyian beszálltak a liftbe, ami nem sokkal az indulás után megállt - erről a 112press.hu írt. Percekig vesztegeltek a felvonóban, a beteghez eközben másik mentőegységet küldtek.

Legnézettebb videók