Műsorújság
RTL Most

Terror virágvasárnap - rendkívüli állapot Egyiptomban

Legalább 43 ember meghalt és több mint százan megsebesültek Egyiptomban vasárnap, mikor két kopt keresztény templomnál robbantottak. A kereszténység ünnepére, a nagyhét kezdetére időzített támadásokat az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára. Abdel-Fatah esz-Szíszi, egyiptomi elnök három hónapra szóló rendkívüli állapotot hirdetett.

Először Kairótól északra, a Nílus deltájában fekvő Tanta város Szent György-templomában, a virágvasárnapi mise idején robbantottak vasárnap délelőtt 10 óra körül. Ekkor mintegy kétezren tartózkodtak a templomban; közülük legalább 27-en meghaltak. Arab televíziók értesülései szerint két embert őrizetbe vettek. A kairói kormány terrorcselekménynek minősítette a robbantást, Szíszi elnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot.

A nap folyamán később öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy alexandriai keresztény templomnál; ott legalább 16 ember halt meg. Itt nem sokkal korábban épp a kopt egyházfő mutatott be virágvasárnapi misét, de ő még a merénylet előtt távozott a katedrálisból. A merénylő nem jutott be a templomba, még kívül működésbe hozta a robbanószerkezetet.

Szíszi elnök a rendkívüli állapot bejelentése előtt elrendelte, hogy az ország valamennyi tartományában a rendőrség megerősítése érdekében vezényeljenek ki katonákat a kulcsfontosságú létesítmények védelmére.

Az egyiptomi koptok, akik a Közel-Kelet legnépesebb és egyik legősibb keresztény közösségét alkotják, évek óta a radikális iszlamisták célpontjai.

 A terrorcselekményeket elítélte a világ számos vezetője, valamint Ahmad et-Tajjeb, a szunnita muzulmánok szellemi központjának számító kairói al-Azhar mecset és egyetem nagyimámja.

 

Forrás: MTI

Legnézettebb videók