Műsorújság
RTL Most

Terror Nizzában

84 ember meghalt és 100 megsebesült, amikor az éjjel tömegbe hajtott egy teherautó a dél-franciaországi Nizzában.

Az emberek épp a francia nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijátékot nézték a part menti sétányon, amikor egy fehér teherautó, nagy sebességgel közéjük hajtott. Több száz méteren keresztül száguldott a tömegben, mielőtt a rendőrök lelőtték a sofőrt. Járművében fegyvereket, robbanószert, gránátokat találtak.

A könnyebb sérültek között egy magyar nő is van

Könnyebben sérült meg az a magyar nő, aki Nizzában nézte a tűzijátékot, mikor egy teherautó hajtott a tömegbe – ezt mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője a köztévén. Menczer Tamás úgy tudja, a sérült nő a szállásáról hívta édesanyját, ott várja a segítséget. A tárca még egy Nizzában tartózkodó magyarról tud, akit biztonságos helyre küldtek a támadás után. A francia hatóságoktól egyelőre még nem kapott hivatalos tájékoztatást a minisztérium a magyar érintettek számáról, de Menczer elmondta, mindenkit próbálnak elérni, akiről tudják, kinn tartózkodik. A külképviselet a kérdéseket és bejelentéseket a 00 33 683 254 362-es ügyeleti telefonszámon várja.

 

 

A világ vezetői is megszólaltak

Terrortámadásnak minősítette a nizzai, több mint 80 halálos áldozatot követelő támadást François Hollande francia elnök után az Egyesült Államok elnöke is. Barack Obama közleményében azt is írta, országa minden szükséges segítséget megad a nyomozáshoz. Angela Merkel a szabad világ elleni támadásnak minősítette a tömeges gázolást, az orosz kormányfő, Dmitrij Medvegyev pedig azt mondta, „a terroristák és támogatóik csak az erőből értenek, ezért kötelességünk is alkalmazni". Az új brit külügyminisztert sokkolták az éjszaka történtek, Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig barbár és gyáva terrortámadásnak minősítette a francia tengerparton történt gázolást.

 

 

Videón a gázolás pillanata

Egy erkélyről vette fel a tömegbe hajtó teherautót ez a szemtanú – látszik, hogy miközben százak menekülnek a gázoló elől, rendőrök is futnak a teherautó mögött és megpróbálják megállítani.

Sikoltozva menekültek az emberek

Éttermekbe, bárok mellékhelyiségeibe próbáltak menekülni az emberek a nizzai sétányról a teherautó elől, mások pedig a tengerbe futottak, hogy elkerüljék a gázolást. Amikor a becslések szerint a több tízezres tömegbe hajtott a tunéziai származású merénylő, pánik tört ki, sírva, sikoltozva, a holttestek között menekültek az ünnepi tűzijátékra érkezők.

 

 

Vérző testek mindenhol - Videó!

Civilek is próbáltak segítséget nyújtani a nizzai tömeges gázolás sérültjeinek – az amatőr felvételen látszik, hogy szinte egymást érik a halottak és sebesültek a tengerparti sétányon. Rengeteg a sérült, az egyik hotel előterét rögtönzött kórházzá alakították át éjszaka. A könnyebben sérülteket és menekülőket a helyi taxisok is segítettek menekíteni a gázolás közeléből.

Fotók a nizzai támadás helyszínéről – Galéria!

Lövésnyomok a teherautó szélvédőjén – a rendőrség lőtte le a sofőrt, aki több, mint 80 embert gázolt halálra Nizzában. Szemtanúk szerint menet közben még lövöldözött is a tömegre, mielőtt a rendőrök megállították. 

A kivégzés pillanata, a támadás vége:

 

Helyszínelők vizsgálják az éjszakai támadás helyszínét

A nizzai tengerparti sétányon még mindig ott áll a gázoló teherautó, körülötte eldobált, leszakadt ruhák és vérnyomok láthatóak még mindig. A sétány, ahol éjjel százezrek nézték az ünnepi tűzijátékot, teljesen kihalt, ahogy a tengerpart és a víz is. 

Őrizetbe vettek egy nőt Nizzában 

Őrizetbe vett a rendőrség pénteken egy nőt Nizzában, aki az első feltételezések szerint kapcsolatba hozható a csütörtök esti terrortámadással. A nő kendővel takarta az arcát, a körülötte levők pedig igyekeztek megakadályozni, hogy felvétel készülhessen róluk. Az őrizetbe vett nőt maszkot viselő rendőrök vitték el a helyszínről.

Szemtanúk beszámolója a nizzai terrorról:

Híradónk Nizzában tartózkodó magyarokkal is beszélt. Egyikük épp barátnőjével nyaral a francia Riviérán, egy órával a támadás előtt még lent voltak a sétányon. Csak átöltözni mentek a szállodába, így az erkélyről nézték végig a tragédiát. A másik szemtanú pedig családjával nézte a tűzijátékot, 200 méterre voltak a helyszíntől, mikor a pánik kitört, így egy étterembe szaladtak be.

További részletek az RTL Híradó Facebook oldalán és esti kiadásainkban.

Leadkép: Instagram

Legnézettebb videók