Műsorújság
RTL Most

Roma holokauszt: Balog Zoltán bocsánatot kért

Bocsánatot kért az emberi erőforrások minisztere egy tavalyi nyilatkozatáért, amiben azt állította, Magyarországról nem vittek el romákat a holokauszt idején. Balog Zoltán még augusztusban mondta ezt az állami rádióban. Az LMP szerint nem kellett volna egy évet várni a bocsánatkéréssel.
Még gyerekként két haláltábort is megjárt és mindkettőt túlélte Horváth Sándorné. Történetét a Roma Sajtóközpontnak mesélte el, ahogy mások is. Mindannyiukat a magyar csendőrök hurcolták el otthonról és terelték vagonokba, 1944-ben. A holokausztnak becslések szerint 5000 magyarországi roma áldozata volt, tízezreknek pedig bujkálniuk kellett származásuk miatt. Tavaly augusztusban az emberi erőforrások minisztere a Kossuth rádióban mégis azt állította, Magyarországról nem vittek el cigányokat.

A nyilatkozat után több történész is azt mondta: történelmi tény, hogy több ezer romát deportáltak a komáromi táboron keresztül. Balog Zoltán most szombaton a roma ellenállás napja alkalmából beszédet mondott a Nemzeti Színházban, és bocsánatot kért tavalyi kijelentéséért.

 Az Ide Tartozunk! roma közösségi csoport szervezője szerint a bocsánatkérés a legkevesebb, amit a miniszter tehetett. Az szeretnék, ha a roma történelem és a roma holokauszt tananyag lenne az iskolákban.
 

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

Legnézettebb videók