Műsorújság
RTL Most

Pontosítanák a drónokra vonatkozó szabályokat

Sokaknál röpködhetnek a karácsonyfa körül a drónok, népszerű ajándék volt idén is. Az RTL Híradóban korábban beszámoltunk arról, hogy január 1-jétől szigorú büntetésre számíthatnak azok az alkalmi pilóták, akik megszegik a drónok reptetésére vonatkozó szigorú szabályokat. A törvények pedig a játék kategóriás, és a profi célra használt drónokra is vonatkoznak.

Még márciusban számolt be az RTL Híradó arról, hogy elkobozták a 444.hu videós drónját. A rendőrség foglalta le, mert az újságírók a felcsúti Pancho Arénáról készítettek felvételeket, annak ellenére, hogy a repülésre vonatkozó szabályok egyelőre nem rendelkeznek az ilyen távirányítású szerkezetek használatáról. A szakemberek szerint - ha szigorúan betartják az általános szabályozást - jelenleg egy papírsárkányt sem lehet felengedni repülési terv és engedélyek nélkül.

Nem olyan régóta használnak civil emberek drónokat munkához, szórakozáshoz. Az RTL Híradó stábja videóra vette, hogy, hogyan készül egy drónfelvétel.

Novemberben értesült az RTL Híradó arról, hogy akár 100 millió forintos bírságra is számíthat jövőre az, aki távirányítású repülőkkel, közismertebb nevükön drónokkal repül. Egy Híradónknak nyilatkozó szakember szerint egy egyszerű felhasználónak szinte teljesíthetetlen feltételeknek kell megfelelnie, ha be akarja tartani a szabályokat. Egy drónokat is árusító üzlet tulajdonosa azt mondta, a kisrepülők lehetnek az idei karácsony slágerajándékai, a vásárlók viszont szerinte nem foglalkoznak azzal, hogy milyen szabályok vonatkoznak a drónozásra.

Legnézettebb videók