Műsorújság
RTL Most

​Opre Roma! - a roma kultúra ünnepe

Tudta, hogy Charlie Chaplin, a Led Zeppelin énekese, Robert Plant, a Rolling Stones tagja, Ron Wood és a kétszeres Oscar-díjas Michael Caine is roma származású? 1990 óta április 8-án ünnepeljük a Roma Kultúra Világnapját az 1971-ben, Londonban megrendezett első Roma Világkongresszusnak állítva ezzel emléket.

A cigányság nemzetté válásának, és a cigány nemzettudat formálódásának jelentős állomása volt az első világkongresszus: itt fogadták el a cigány nép mottóját, zászlaját és himnuszát.

Opre Roma! vagyis „Fel, cigányok!” a mottó, amely egyértelműen a cigány nemzettudat ébredésének szellemében született. A magukat különbözően megnevező cigány népcsoportoknak hagyományosan nem létezett közös összefoglaló neve. A roma elnevezés mellett először a ’71-es kongresszuson a küldöttek döntöttek. A roma megnevezés a rom szó többes számú alakja. Jelentése cigány ember, romani nyelven.

 
 
 Forrás: Wikipédia
 
 
 
 

1933-ban a Bukarestben tartott nemzetközi cigány kongresszuson felmerült egy lehetséges cigány zászló: amely egy egyszerű, kék és zöld sávból állt, végül az nem terjedhetett el. Az 1971-es világkongresszus ezt vette alapul, és kiegészülve egy vörös kerékkel, megszületett a cigányok zászlaja.

A zászló szimbolikájában összetett: a kék sáv jelenti az eget, fizikai és átvitt értelemben. Utal a végtelenségre, szabadságra és a lehetőségekre, valamint túlvilági dolgokra, a mennyországra, keresztényeknek Istenre, muszlimoknak Allahra. A zöld sáv a földet jelképezi, a természet zöldjét. Utal a cigányság természet-közeli életmódjára. A kereszténységben a remény színe, mely a földieket az éghez köti, az iszlámban pedig a próféta színe, aki a földi embernek megmutatta az utat Allah egéhez. A vörös kerék utal az őshaza, India zászlójára, ahol a csakra a törvény szimbóluma. Ez a törvény nemcsak a földi igazságszolgáltatást jelképezi, minél inkább a "lét örök törvényét", amely a tudományos mellett spirituális jelentéssel is bír. A kerék az utazás szimbóluma, a vándorló életmódra utal. A kerék formája a lemenő és felkelő napot hivatott ábrázolni, az idő ciklikusságát jelenti. A kerék színe vörös, ami a vér színe. Ez a testet éltető folyadék és az ártatlanul kiontott életek vére is.

 Forrás: Wikipédia

1971-ben a cigányok himnuszaként elfogadott Gelem, gelem kezdetű mű alapjául egy balkáni roma népdal szolgált. A jugoszláviai származású Žarko Jovanović Jagdino komponálta meg a cigány himnuszt, amelynek mára számtalan zenei előadásmódja és szövegváltozata létezik. Ide kattintva meghallgathatja egyik változatát.

Idén is több, a Nemzetközi Roma Nap alkalmából létrehozott program közül lehet választani. Pécsen és Szegeden például filmvetítéssel is várják az érdeklődőket. Budapesten több étterem is roma menüt tűz az étlapjára ezen a napon. Akik pedig nyitott szemmel közlekednek a fővárosban, azok találkozhatnak ezekkel a plakátokkal is:

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 


Az 1956-os forradalomban harcoló romák fotóit is kiállították ugyanis a Nemzetközi Roma Napon, hogy bemutassák, ők is ugyanúgy küzdöttek az elnyomás ellen. A Romani Design külön ruhakollekciót tervezett mára, bemutatva a roma kultúra sokszínűségét, több városban pedig táncos-zenés bemutatókkal készültek. Nézze meg itt az RTL Híradó riportját:
 Képek: Váczi Andrea
Forrás: wikipédia

Hasonló videók

  • Öt és fél millió négyzetkilométernyi erdő, ahol három millió növény- és állatfaj él, és amely egymillió bennszülött otthona. Legnagyobb része ugyan Brazíliában található, de ami ott történik, befolyásolja az egész világot. Az Amazonas a világ oxigénjének 20 százalékát adja. Egy hét alatt csaknem tízezer új tűz keletkezett és pusztította az esőerdőt. Környezetvédők szerint ennek csak töredékét okozta a száraz időjárás. A többséget helyi farmerek gyújtják, hogy a fákat leégetve termőföldhöz, legelőhöz jussanak. Amióta Jair Bolsonaro Brazília elnöke, nem is büntetik őket ezért.

  • Nem lett kevesebb hulladék a műanyag mentes júliusban Budapesten. A G7 gazdasági portál írta meg, hogy a Fővárosi Közterület Fenntartó adatai szerint 150 tonnával több műanyag szemetet gyűjtöttek be ebben a hónapban, mint az akciót megelőző júniusban. De a 2018-as júliusi mennyiséghez képest is 33 tonnával többet szemeteltek a fővárosiak. A Greenpeace már 200 ezer aláírást gyűjtött az egyszer használatos műanyagok magyarországi betiltásáért. A kormány egyelőre kivár.

  • Felértékelnék Magyarországot a befektetők, ha határozna az euró bevezetéséről - a Fitch Ratings friss tanulmánya alapján. A nemzetközi hitelminősítő szerint már a csatlakozás előtt két fokozattal javulhatna az ország adósbesorolása. A pénzügyminiszter alig néhány hónapja azt mondta, a kormány egyelőre nem akarja a közös európai pénzt.

  • Közösségi oldalára feltöltött videóban már napokkal a támadás előtt fenyegette későbbi áldozatát a 38 éves, gyilkossággal gyanúsított férfi. Gyermeke anyjának új élettársával végzett hétfő este egy koncert közben Polgáron. A 41 éves áldozat mellett ott állt lánya is. Ő az RTL Híradónak azt írta, a történtek óta pszichológushoz jár és nyugtatót szed.

  • Elkéstek, és nem is jó helyen próbáltak bejutni azok az osztrák politikusok, akiket nem engedtek be a hétfői soproni istentiszteletre - ezt közölte az RTL Híradóval a Terrorelhárítási Központ. Angela Merkel és Orbán Viktor részvételével zajlott az ünnepség, ahová nem jutott be Burgenland kormányzója és Eisenstadt polgármestere – erről a 444.hu írt először. Az eseményt biztosító TEK szerint ők szabályosan jártak el, amikor nem engedték be az osztrák vendégeket.

  • Bekérette az ügyészség az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettől azokat a Microsoft-szerződéseket, amelyeknél korrupció gyanúját vetette fel egy amerikai vizsgálat. Erről az atv.hu írt először. Az RTL Híradó megkeresésére az intézet azt közölte, együttműködnek a nyomozóhatósággal és átadják a kért iratokat. Az ügyészség későbbre ígért tájékoztatást. Az amerikai nyomozás adatai szerint a szoftvercég vesztegetési ügyleteiben a magyar rendőrség és az adóhatóság is érintett lehet.

  • Februárra kellett volna elkészülnie, de már fél évet csúszik két körforgalom átadása Budafokon. A határidőt már kétszer módosították, a legújabb szeptember eleje. A Momentum helyi politikusa úgy véli, szándékosan késlekednek, hogy az önkormányzati választásokhoz minél közelebb adják át a körforgalmakat. A beruházó BKK szerint a csúszásnak ehhez semmi köze.

  • Egy hónapja nincs lift az egyik tízemeletes pécsi panelházban. A régi helyett újat építenek be, de az ott élők szerint nagyon lassan haladnak a munkával. A társasház közös képviselője szerint a kivitelező még nem futott ki az eredetileg vállalt határidőből, amit előre közölt a lakástulajdonosokkal, akiknek így augusztus végéig még biztosan várniuk kell az új felvonóra.

  • Civil szervezetek felelősek a tüzekért az Amazonas erdőiben - közölte a brazil elnök. Jair Bolsonaro szerint a civilek így állnak bosszút azért, mert megvonta tőlük a támogatást. A környezetvédők viszont úgy vélik, a Föld tüdejének is nevezett Amazonasban a tüzek többségét farmerek okozzák, hogy legelőkhöz, termőföldhöz jussanak.

Legnézettebb videók