Műsorújság
RTL Most

Multikulturális ország-e hazánk?

Magyarországot a sokszínűség teszi erőssé. Így reagáltak a kisebbségek Orbán Viktor mondatára, amely szerint Magyarország nem volt, és most sem multikulturális társadalom. A kormányszóvivő szerint viszont egy éve már a német kancellár is arról beszélt: a multikulturalizmus Németországban megbukott. De szerinte a multikulturális szó alatt nem a soknemzetiségű társadalmat, hanem a más kultúrát képviselő bevándorlókat kell érteni.

Orbán Viktor az Európai Parlamentben beszélt a magyar bevándorláspolitikáról, utána pedig újságíróknak azt mondta: Magyarország éppen a történelme miatt képtelen arra, hogy kezelje a bevándorlók problémáját.

A miskolci roma önkormányzat elnöke szerint a miniszterelnöknek nagy felelőssége van akkor, amikor arról beszél, hogy Magyarország nem multikulturális ország. Váradi Gábor azt mondja: a 19 magyarországi kisebbségi önkormányzat is azt jelzi: Magyarország multikulturális ország.

A miniszterelnök szavai után a Facebookon mozgalom indult, sokan saját, idegen hangzású családnevüket írták le, majd azt: ők ennek ellenére nem bevándorlók. Volt, aki az aradi 13 tablóját osztotta meg, piros kereszttel áthúzva azokat, akik nem magyar származásúak voltak.

A Demokratikus Koalíció képviselője szerint Orbán Viktor butaságot mondott. A kormányszóvivő úgy látja: a multikulturalizmust, vagyis a társadalmi sokszínűséget már Európában sem mindenhol tartják követendő példának.

A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint mindenkinek saját belátására kell bízni, milyen hagyományokat követ.

 

A teljes RTL Híradót megnézheti az RTL Moston!

Legnézettebb videók