Műsorújság
RTL Most

Minden 3. palacsinta elbukott a NÉBIH tesztjén

A NÉBIH 21 a Szupermenta projekt legújabb terméktesztjén interneten rendelt, házhoz szállított „hortobágyi” elnevezésű palacsintákat vizsgált. Főleg a kiszállított ételek hőfokával volt probléma, de a „fitt”, „light”, „fitness”, „könnyű” jelzők használata sem volt megfelelő minden esetben.

Összesen 21 hortobágyi palacsintát vizsgáltak a NÉBIH munkatársai: 10 klasszikus  húsos palacsintát, és 11 speciális változatot. Az ellenőrök közvetlenül az étel kiszállítása után megmérték a palacsinták hőmérsékletét. Szomorú tapasztalat, hogy ez az élelmiszerbiztonsági szempontból meghatározó érték egy esetben sem volt megfelelő. Volt olyan palacsinta, amit a gyártó által vállalt 0-5°C közötti hőmérséklet helyett 24,1°C-osan szállítottak ki, ami súlyos élelmiszerbiztonsági kockázat.

 

 

 

A laboratóriumban a palacsintákat összesen 300 szempontból vizsgálták. A mikrobiológiai eredmények 21 termékből 7-nél mutattak ki nem kórokozónak tekintendő, de szennyezettséget jelző mikroorganizmust. Ezek hátterében feltehetően a hibás konyhatechnológia, az élelmiszerbiztonsági szabályok megszegése, konyhahigiéniai hibák állhatnak. Két termékben  mutattak ki olyan baktériumot, ami, ha az ételt nem megfelelő hőmérsékleten tárolják, akkor az érzékenyebb fogyasztóknál akár megbetegedést is okozhatott volna.

Legnézettebb videók