Műsorújság
RTL Most

Mégsem szüntetik meg a nemzetközi tanulmányok szakot

Ez a terv váltotta ki a legnagyobb elégedetlenséget a hallgatók és az oktatók körében. Több képzés viszont áldozatául esik a felsőoktatási törvény átalakításának, például a társadalmi tanulmányok. Ez derült ki a felsőoktatási kerekasztal keddi ülésén. A hétfőn utcára vonuló diákok szerint továbbra is veszélybe van az egyetemek autonómiája, ezért szerdára újabb demonstrációt szerveznek.
Többszáz fős tömeg indult hétfő este az Eötvös Lóránt Tudományegyetem lágymányosi kampuszától, ahol oktatói és hallgatói fórumot tartottak a felsőoktatás átalakításának koncepciója miatt. A tervek szerint több szakot is megszüntetnének, például a nemzetközi tanulmányok és a társadalmi tanulmányok szakokat.

A fórumon a Társadalomtudományi kar dékánja arról beszélt, elutasítja, hogy az állam egyeztetés nélkül szól bele az intézmények működésébe.

 “Ez nem csak minket érint, hanem sokakat, és ha ez egyszer megtörténhet, akkor bármikor bármely felsőoktatási intézmény bármely szakjával megtörténhet” – mondta Tausz Katalin, az ELTE TÁTK dékánja.

Az ELTE-től nem messze a Budapesti Műszaki Egyetemen is fórumot tartottak, ott az ipari termék- és formatervező szak tervezett megszüntetése miatt tiltakoztak. A tüntetők először ide jöttek. Innen a diákok az oktatási államtitkársághoz indultak, megbénítva ezzel a belváros forgalmát. A tüntetésen nem csak az érintett szakok hallgatói voltak kint. A diákok útját végig rendőrök kísérték, este kilenc óra környékén értek az Alkotmány utcába, ahonnan az Oktatási Államtitkársághoz kanyarodtak.A tüntetés rendzavarás nélkül ért véget. Kedden a Felsőoktatási Kerekasztal tárgyalta a törvény módosítását, úgy döntöttek, hogy a nemzetközi tanulmányok szakot mégsem szüntetik meg, és marad a kommunikáció és az ipari formatervező szak is. A társadalmi tanulmányok szak viszont megszűnik. Kiderült az is, hogy úgynevezett konzisztóriumokat hoznak létre az egyetemeken, ezeknek a testületek több területen egyetértési joguk lesz az intézmények működésében.

A konzisztórium tagjait a fenntartó, vagyis az állam nevezi ki. Az MSZP szerint ezzel a kormány pártfőiskolákká fokozza le az intézményeket.

A hétfői fórum szervezői a facebookon reagáltak az államtitkár bejelentésére. Azt írták, nem értették meg a céljaikat, ők ugyanis egyéni és intézményi autonómiát követelnek, ezért szerdán újra az utcára mennek.
 

A teljes RTL Híradót visszanézheti az RTL Moston!

Legnézettebb videók