Műsorújság
RTL Most

Meghalt Prince

Az amerikai turnéján koncertező énekesre otthon találtak rá, Minnesota államban. A hírek szerint még április 15-én lett rosszul, ekkor kényszerleszállást is kellett végrehajtani a magángépének, de csak influenzára gyanakodtak. Másnap azt üzente a rajongóinak, hogy minden ok, nincs nagy baj. Ezután viszont két koncertjét lemondták egészségügyi okokra hivatkozva. A zenész 57 éves volt.

Prince Rogers Nelson egy minneapolisi dzsesszzongorista és egy dzsesszénekesnő gyermekeként látta meg a napvilágot 1958-ban, apja művésznevéről kapta a Prince Rogers nevet. Amikor hétéves korában szülei elváltak, John L. Nelson hátrahagyott zongoráján a későbbi zseni a tévében hallott dallamokat kezdte utánozni. Tinédzserként elköltözött otthonról, majd első együttesében megtanult gitáron, basszusgitáron és dobon is játszani. Tizennyolc évesen már demofelvételeket rögzített, a következő esztendőben pedig a tehetségére felfigyelő Warner Records hatszámjegyű összeget kínált fel neki egy háromlemezes szerződésért, ráadásul ő lett a kiadó történetének legfiatalabb producere.

Prince 1978-ban adta ki első albumát For You címmel, amelyen már világosan megmutatkoztak hatalmas ambíciói, ugyanis mind a 27 hangszert egymaga játszotta fel a stúdióban. Bár az anyag zeneileg rendkívül széles skálán mozgott a rocktól az akusztikus megszólaláson át az R&B-ig, a szövegeket szinte kizárólag a nemiség sugalmazta. Első önálló koncertje 1979 januárjában volt, a korai fellépéseken általában szűk nadrágot vagy csak zebramintás alsóneműt és magas sarkú csizmát hordott, mint ahogy kísérete is bizarr ruhákban és szexi fehérneműben jelent meg a színpadon. Két évvel és két albummal később a Rolling Stones-turnén melegítette be a közönséget, majd hárommillió példányt adott el 1999 című dupla albumából.

Little Red Corvette című slágere - a Michael Jackson-féle Billie Jeannel együtt - a Music Television (MTV) egyik első klipje volt fekete előadótól, amely bekerült a leggyakrabban sugárzott dalok közé. Ugyanebben az évben jelentette meg a sztárságát bebetonozó Purple Rain albumot és szerepelt az azonos című - félig önéletrajzi - filmben, amely két Grammy- és egy Oscar-díjat hozott neki, utóbbit a kísérőzenéért kapta. A 13 millió példányban elfogyott lemez 24 hétig vezette a slágerlistát, a film pedig csak az újvilágban 80 millió dolláros hasznot termelt: Amerika az apró zseni előtt hevert.

Prince hírnevét az sem csorbította, hogy a Darling Nikki című dal hallatán Al Gore alelnök felesége létrehozta azt a civil szervezetet, amely azóta is az albumborítókra helyezteti a "szókimondó szövegek" matricát. Az 1986-os Kiss című örökzöld és a Bangles együttes számára írt Manic Monday is átütő sikert aratott, nem is beszélve a mérföldkőnek tekintett Sign O' the Times című lemezről 1987-ben. Az ezt követő években Prince sorra szállította a megbízható színvonalú lemezeket, ám félmillió kinyomott példány után (egy megvilágosodásra hivatkozva) letiltatta a Black Albumot, amely végül csak hét évvel később jelent meg.

Dolgozott Madonna híres Like A Prayer lemezén, zenét írt a Tim Burton-féle Batman-filmhez, Sinéad O'Connor pedig 1990-ben világslágert csinált Nothing Compares 2 U című dalából. 1994-ben összeveszett a Warnerrel, mivel a kiadó az eladási statisztikákra hivatkozva lelassította volna munkatempóját, ráadásul Prince a férfi és női jelkép összevont alakjára (Symbol vagy Love Symbol) változtatta meg a nevét. Mivel utóbbi kimondhatatlan volt, gyakran csak "a művész, akit korábban Prince-nek hívtak"-ként emlegették.

A kötelékekből szabadulva 1996-ban Emancipation címen tripla albumot adott ki 180 (!) percnyi hanganyaggal, majd a Warnerral történt végleges szakítása jeléül 2000-ben visszaváltozott Prince-re. A korábbi sikereket manapság már nem tudta megismételni, de az elmúlt években is rendszeresen ellátta albumokkal rajongóit, emellett turnézik is. A 2007-es amerikaifutball-döntő szünetében adott koncertjével nemcsak a szaksajtót, hanem 140 millió tévénézőt is lenyűgözött. Ugyanabban az évben egymás után huszonegy (!) koncertet adott a londoni O2 Arenában, összesen 22 millió dolláros gázsiért.

A vegetáriánus herceg Madonnától Kim Basingerig számos hírességgel járt, kétszer nősült, de egyetlen gyermekét egy hét elteltével elvitte a Pfeiffer-szindróma 1996-ban. Különcségei közé sorolható, hogy nem ünnepli születésnapját, nincs mobiltelefonja, interjúin nem lehet diktafont használni, és mivel lefutott dolognak tartja az internetet, honlapot sem működtet. Élesen bírálja a fájlcserélő oldalakat, amelyek elterjedése miatt bejelentette: bár legalább 300 kiadatlan dala van, nem jelentet meg több albumot.

2011-ben Budapesten is fellépett, a Sziget Fesztiválon. Még a koncert előtt a Híradó készített riportot, amelyből az is kiderül, milyen extra kérései voltak a hercegnek:

A budapesti Prince koncertről itt láthat bővebb beszámolót:


Forrás: MTI

Kép: ranker.com

Legnézettebb videók