Műsorújság
RTL Most

Megölték az utolsó jávai orrszarvút Vietnámban

Ezzel ez a faj kihalt az ázsiai országban, és már csak Indonéziában él belőle néhány példány.
A jávai orrszarvúk valahol Indonézia dzsungelében élnek. A fajból már csak 50-60 példány él az ázsiai szigetországban. Vietnámban azonban orrvadászok megölték az utolsót is.

„Az orrszarvúk nagyon érzékenyeken reagálnak arra, ha természetes környezetükbe betolakodik az ember. Megpróbáltuk megvédeni őket, de elbuktunk” - mondja annak a vietnámi nemzeti parknak a vezetője, ahol az utolsó példány maradványait megtalálták.

Az állatokat azért gyilkolják, mert az ázsiai kuruzslók úgy hiszik, hogy a szarvaikból nyert por számos betegséget meggyógyít.

„Szívbajra, vérrögök, láz és mentális problémák ellen is jó. Ritka és drága gyógyszer” - mondta egyikük.

A Természetvédelmi Világalap szakembere azonban ezt cáfolja.

„A rinocéroszok szarva főképp keratinból áll, ez ugyanaz az anyag, amiből az emberi haj és köröm is van. Semmilyen gyógyhatása nincs. Sajnos, azonban a mítosz, hogy még a rákot is gyógyítja él, és növeli a keresletet iránta” - mondta Nick Cox.

A feketepiacon 100 ezer dollárt, vagyis 21 millió forintot adnak egy kilogramm orrszarvú szarvából készült porért. A Természetvédelmi Világalap szerint emiatt soha nem látott mennyiségben ölik a rinocéroszokat, elsősorban Afrikában.

Legnézettebb videók