Műsorújság
RTL Most

Károly fejére sosem kerül korona?

Károly brit trónörökösben már felmerült, hogy lesz-e valaha is király belőle.
Andrew Marr, aki rendkívül népszerű politikai magazinműsort vezet a BBC televízióban, emellett átütő sikerű történelmi dokumentumfilmeket is készített a brit közszolgálati médiatársaságnak, ezúttal arra vállalkozott, hogy megírja II. Erzsébet királynő életrajzát.

A napokban megjelenő műből - amelyből a The Sunday Times közölt előzetes részleteket - egyebek mellett kiderül, hogy a 63. évében járó Károly walesi herceg bizalmasan közölte munkatársaival: már felmerült benne az a gondolat, hogy vajon túléli-e édesanyját, a 85 esztendősen is robusztus egészségnek örvendő II. Erzsébet királynőt.

A trónörökös - a királynő elsőszülött fia - máris rekorder az angol-brit monarchia történetében a trónvárományosként eltöltött idő hosszát tekintve. Károly herceg április 20-án döntötte meg a trónra várás rekordját, amelyet ükapja, VII. Eduárd - Viktória királynő fia - tartott addig 59 évvel, két hónappal és 13 nappal.

Károly már három éve megdöntött egy másik rekordot is: 2008-ban ő lett az első walesi herceg, aki nem uralkodóként érte meg 60. születésnapját. Ez is komoly rekord volt, azt a hagyományt ugyanis, hogy az angol trón mindenkori első számú várományosát a walesi hercegi cím illeti meg, az Arany János által is megénekelt I. Eduárd király honosította meg 1301-ben.

Marr hamarosan megjelenő könyve szerint jóllehet II. Erzsébet királynő mindig is tabuként kezelte annak lehetőségét, hogy még életében átadja a trónt utódjának, a kérdés azonban már „felmerült”. A szerzőnek nyilatkozó egyik udvari bennfentes elmondta, hogy nem zárná ki ezt a lehetőséget.

„Ha a királynő egy bizonyos ponton túl már nagyon idősnek érzi magát és nagyon elfáradt, a trónátadás ésszerű gondolattá válhat” - idézi forrását a brit újságíró.

A könyv szerint mindazonáltal valószínűbbnek tűnik, hogy Károly ebben az esetben régensként látná el az uralkodói feladatokat, mint az, hogy a királynő hivatalosan lemondjon a trónról.

II. Erzsébet királynő - aki áprilisban töltötte be 85. életévét, és jövőre ünnepli gyémántjubileumát, vagyis trónra lépésének 60. évfordulóját - a negyvenedik uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte az angol trónt, de csak az ötödik olyan, aki több mint fél évszázada viseli a koronát.

Életbiztosítási szakértők a királynőnek már a 70. születésnapján is még legalább negyedszázadnyi további, egészségben leélt életévet valószínűsítettek. A jelenlegi uralkodó édesanyja, Erzsébet anyakirálynő, mindenki „Queen Mum”-ja - a királyi ház egykor messze legnépszerűbb tagja - 2002-ben, életének 102. évében hunyt el. Ha II. Erzsébet királynő is jó egészségben - és uralkodóként - megéri ezt a kort, Károly herceg már a 80-as évei küszöbén járna trónra lépése idején.

Forrás: MTI

Legnézettebb videók